45

‘Marokkaan’ populair scheldwoord op basisscholen

Grote boosdoener is PVV-fractievoorzitter Geert Wilders ...  Ook 'homo', 'hoer' en 'jood' populair ...  Antisemitisme terug in Nederland

Een veel gehoorde opmerking van docenten is dat er regelmatig met ‘homo’ wordt gescholden door basisschoolleerlingen, maar door politieke gebeurtenissen zijn de kaarten opnieuw geschud: ‘Marokkaan’ is het nieuwe scheldwoord bij kinderen vanaf acht jaar oud. Dit schrijft dagblad Trouw.

Naast ‘homo’ en ‘Marokkaan’, zijn ‘jood’ en ‘hoer’ ook populaire woorden die gebruikt worden om te kwetsen. De Nationale Academie en Maatschappij (NAMM) en de Kinderconsument hebben aan vijftig docenten gevraagd wat zij elke dag aan scheldwoorden horen. Niet eerder werd er volgens de organisatie een onderzoek naar scheldwoorden uitgevoerd.

Dit jaar wordt de #Pestthermometer gelanceerd, een online enquête voor docenten. Zij kunnen via het portaal bijhouden hoe er op hun scholen gescholden wordt door de kinderen. Op dertig oktober worden de resultaten bekendgemaakt. Volgens Delver zien docenten al vanaf groep 6 op de basisschool kinderen het woord Marokkaan vaker gebruiken sinds Geert Wilders daarmee begon. “Wij gebruiken het woord nog positief, maar veel kinderen hebben het vaak al over ‘rot op, Kut-Marokkaan’.”

NAMM-directeur Bamber Delver:

 “Het verbaast ons niets dat homo bovenaan staat, want die term wordt al jaren gebruikt. Waar wij benieuwd naar zijn is welke andere woorden ook worden gebruikt. Het woord Marokkaan is veel interessanter.

Behalve Marokkanen, hebben ook joodse kinderen het moeilijk op de basisscholen, want de organisatie zegt dat het antisemitisme weer terug is in Nederland. “Dit is voornamelijk zo in het voortgezet onderwijs” wordt er dan nog even toegevoegd.

Saillant detail is dat de term Kut-Marokkaan werd geïntroduceerd door (destijds PvdA-icoon) Rob Oudkerk. Een ondoordacht moment zorgde ervoor dat TweeVandaag een privégesprek tussen hem en Job Cohen opnam waarin Oudkerk het had over een ‘Kut-Marokkaan’. De term werd hierna overgenomen en genormaliseerd. Tegenwoordig werkt hij bij ‘speciaal voor iedereen’ NTR en presenteert hij het programma 1 op straat.

Volgens de NAMM-directeur kan de #Pestthermometer het ‘nettige’ van de pestdiscussie af te halen. Mogelijk volgt eind oktober een pestcongres, maar dat is nog niet duidelijk.

ND ‘Marokkaan’ veelgebruikt scheldwoord op basisschool 

CC-foto: Flickr Minke Wagenaar /  Franck van der Loo / Wilde Haren

Geef een reactie

Laatste reacties (45)