Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Marokkaans kookboek 'te exotisch' voor witte vrouwen

  •  
03-10-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
146 keer bekeken
  •  
tajine300.jpg
Damestijdschrift wil geen aandacht besteden aan Casa Benali, want ‘te exotisch voor witte damespubliek’
De bekende schrijver Abdelkader Benali en diens echtgenote, ontwerper en illustrator, Saida Benali maakten samen een kookboek met Marokkaanse gerechten, Casa Benali. Met bijvoorbeeld het recept voor heerlijke lamstajine met abrikozen en amandelen, maar ook veel vegetarische gerechten, afgewisseld met adviezen van de schrijver als ‘en nu: pak een krant, lees een paar gedichten, schrijf een liefdesbrief’, op momenten dat je even moet wachten. Het boek wordt alom geprezen, niet alleen vanwege de recepten, maar ook vanwege de schrijfstijl; het is naast een receptenboek juist ook een leesboek. Toch wilde een heel groot damesblad er geen aandacht aan besteden. De reden? ‘Te exotisch.’
Abdelkader Benali schrijft zaterdag op zijn Facebook:
Saillant detail inzake diversiteit in Nederland en het glazen plafond dat me deze week ter ore kwam. Bij het voorbereiden van de presentatie van Casa Benali nodigden we verschillende spelers in het uitgeversveld uit om bij ons tajine te komen eten. Ook een redactrice van een heel groot damestijdschrift (1 miljoen lezers). Heel gezellig en leuk. Alleen heeft het damestijdschrift niks met Casa Benali gedaan. Geen recensie, interview of andere aandacht. Toen ik navroeg waarom kreeg ik als antwoord dat de redactie Casa Benali toch wat te exotisch vonden voor hun witte damespubliek. De pijn zit aan twee kanten, denkelijk. Een, ons wordt een mooi podium onthouden. Twee, heel veel leuke, Nederlandse vrouwen maken geen kennis met Casa Benali en de achterliggende cultuur. Ter overdenking.
cc-foto: Trevor Huxham

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.