Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Marokkaans-Nederlands raadslid toegang geweigerd in Utrechtse horeca

  •  
21-03-2010
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
730 keer bekeken
  •  
mohandis-op-tv.jpg

[Update 10:40] Mohandis dient klacht in bij Panel Deurbeleid … Portier: "Voor jouw soort geen plek hierbinnen"

Het Goudse PvdA-raadslid Mohammed Mohandis is zaterdagnacht bij het uitgaan in Utrecht tot drie keer toe de toegang ontzegd, meldt hij via Twitter.
Door redactie Joop
De 25-jarige Mohammed Mohandis is sinds 2006 raadslid voor de PvdA in Gouda en voorzitter van de Jonge Socialisten, de jongerenbeweging van de sociaal-democraten. Hij werd eerder deze maand tweede bij de verkiezing van het beste jonge raadslid van Nederland.
Vanuit nachtelijk Utrecht twitterde hij Mohandis zaterdagnacht eerst:
Schandalig!!! Net geweigerd voor een cafe in Utrecht een tent met de naam Quingon op de oudegracht.”Voor jouw soort geen plek hierbinnen.
Even later volgde:
Ook geweigerd in Filemon.
En een derde weigering kwam daarna:
Na een avondje 3 keer te zijn geweigerd nu naar Gouda. Je wordt gemarokkaniseerd waar je bij staat! wat een harde discriminatie, dit raakt!
In verdere berichten wijst Mohandis er op dat dit probleem ‘bekend is in Utrecht’ en ook in andere steden voorkomt. Hij ontving veel steunbetuigingen via Twitter.
Update 18:00 Mohandis meldt op de website van de Jonge Socialisten :
In mijn jonge uitgaansjaren ben ik vaker geweigerd bij discotheken en dans cafés. Zaterdagnacht overkwam mij dit weer. Bij café Quignon en Filemon en nog een derde (waarvan ik de naam niet weet) is mij de toegang geweigerd. De argumenten: ‘Voor jouw soort geen plek’, ‘alleen voor vaste klanten’ en meer van dat soort opmerkingen. Ik was beledigd in mijn zijn, door deze harde discriminatie. Ik heb veel steunbetuigingen gekregen waarvoor dank. Ook verbaasde reacties waarom ik dit naar buiten breng. Ik wil het debat openen over het doorgeslagen deurbeleid. Dit is niet alleen een probleem in Utrecht, ook in andere steden is dit het geval. Onze boodschap naar alle goedwillende jongeren moet zijn dat als je mee wil doen, je daar ook de kansen voor behoort te krijgen. Ik erken daarbij problemen met Marokkaans-Nederlandse jongeren en heb begrip voor het feit dat horecaondernemers worstelen met dit vraagstuk. Maar weigeren op grond van etniciteit mag gewoon niet in Nederland!
Update 22/03 10:40
Geenstijl , waar de discriminatie door opvallend veel gebruikers met instemming wordt begroet, probeert nog geen dag later het relaas van Mohandis onderuit te halen. De redactie van de site heeft na onderzoek geconstateerd dat de Twitter-updates van Mohandis voorzien zijn van de toevoeging ‘from web’. Volgens Geenstijl kan dat alleen maar betekenen dat het raadslid tijdens zijn vernederende ervaringen een laptop heeft gebruikt. “De enige manier om dit nu nog geloofwaardig te houden is verklaren dat je altijd met een laptop onder je arm op stap gaat.”
Mohandis wijst er in een reactie  op dat hij een Blackberry gebruikt met Twitterberry. Die geeft dezelfde melding.
Dagblad De Pers noemt Mohandis in navolging van Geenstijl een ‘PvdA-prinsje’ dat ‘klaagt over discriminatie’ en meldt dat de tweede zaak waar Mohandis werd geweigerd een bedrijfsleider heeft van Marokkaanse afkomst, evenals enkele medewerkers. Mohandis: “Dat maakt het des te erger. Eerst discrimineren en je dan verschuilen achter je afkomst, dat is wel erg makkelijk. ”
Update 11:30
Martin Jansen van het Panel Deurbeleid in Utrecht roept Mohandis op een klacht in te dienen. Volgens Jansen blijkt uit navraag onder Utrechts uitgaanspubliek dat discriminerende weigering in de horeca inderdaad een veelvoorkomend probleem is  maar doen jongeren in de praktijk nauwelijks aangifte. “Een paar dagen later vinden dat ze vaak toch teveel gedoe,” verklaart hij desgevraagd.
Het Panel Deurbeleid is een samenwerkingsverband van gemeente, politie en 18 horecazaken. De twee uitgaansgelegenheden die Mohandis bij naam noemde zijn overigens niet aangesloten. Evenmin zijn er klachten over bekend. Maar volgens Jansen zegt dat weinig omdat er slechts een gering aantal klachten worden ingediend. Een klacht bij het panel is bedoeld als laagdrempelig alternatief voor aangifte bij Justitie.
Mohandis verklaarde eerder vanochtend via Twitter dat hij nog geen beslissing heeft genomen over het doen van aangifte: “Ik maak een eigen afweging wel of geen aangifte het feit is dat het gebeurd is! Het aan mij is om daar wel of geen signaal over af te geven.”
Update 14:30
Mohandis krijgt bijval van Tweede Kamerlid Attje Kuiken. Ze twittert dat het niet de eerste keer is dat Mohandis geweigerd wordt vanwege zijn Marokkaanse afkomst:
Ooit waren wij samen stappen in Breda werd jij ook als enige van de groep om niets geweigerd. Probleem dus wel degelijk daar @momohandis
Update 23/3 10:40
Mohammed Mohandis twittert dat hij een klacht heeft ingediend bij Panel Deurbeleid 
Ik heb contact gehad met panel deurbeleid naar aanleiding daarvan een klacht ingediend. Nu hun werkwijze afwachten.
Mohammed Mohandis schreef eerder op Joop de opinie ‘Weg met de vrijblijvendheid!’
Vandaag is de internationale dag tegen racisme van de Verenigde Naties. Lees ook de oproep Wij nemen stelling! U ook? van René Danen en enkele (oud-)politici.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.