Laatste update 09:51
19

Marokkaans-Nederlandse lhbt’ers krijgen steun uit eigen gemeenschap

Homoseksualiteit en islam, of homoseksualiteit en de Marokkaans-Nederlandse gemeenschap, lijken niet altijd hand in hand te kunnen gaan. Toch is er de afgelopen jaren veel vooruitgang geboekt. Van signalen als een Marokkaanse boot die meevaart met de Canal Pride, tot bekende en minder bekende Marokkaanse-Nederlanders die zich, al dan niet achter de schermen, uitspreken tegen homohaat. Tel daarbij op het boek van oud-politicus Tofik Dibi, Djinn’, waarin hij uit de kast komt en zijn indringende verhaal doet over hoe zijn leven eruit zag in die kast. Daar komt nu bij: een prachtige brunch in de Amsterdamse Tolhuistuin, waar Marokkaans-Nederlandse lhbt’ers en hetero’s het goede voorbeeld gaven.

Volkskrant-journalist Nadia Ezzeroili tekent in de krant een mooi portret op van 16 Marokkaanse-Nederlanders die bijeenkwamen om een aanzet te geven tot een breder gesprek over de emancipatiestrijd van lhbt’ers. Steun voor lhbt’ers zou er achter de schermen namelijk genoeg zijn, het is tijd voor ópenlijke steun. Onder hen onder meer Nourdin El Ouali, leider van de Rotterdamse partij Nida, Naima Azough, GroenLinks-politica en Tofik Dibi.

Souad Boumedien, senior thematisch rechercheur bij de Nationale Politie, zegt treffend waarom het zo belangrijk is dat iedereen die strijdt tegen ongelijkwaardigheid, dat ook doet voor lhbt’ers.

Als lhbt’er strijd ik ook tegen discriminatie van Marokkanen en moslims, dus ik verwacht van hen ook solidariteit. Je kunt niet zeggen: ‘O, daar zeg ik wel iets over, maar ik negeer dat andere waarmee mijn eigen broeders en zusters worstelen.’ Mensen moeten zich realiseren dat hier echt iets op het spel staat: zonen en dochters die in de knel zitten en bang zijn om zichzelf te zijn.

Tegelijkertijd staat in dagblad Trouw een mooi profiel van Ludovic-Mohamed Zahed. De 38-jarige Algerijn-Franse imam is homo en volgende week te gast op de Amsterdamse Gay Pride. In het interview vertelt hij openhartig over zijn leven als moslim en homo en hoe die twee samen kunnen gaan. “Meneer islam bestaat niet. Het geloof is wat wij er zelf van maken. Wij kunnen allemaal imam zijn en onze eigen weg bepalen”, zegt hij. Zahed houdt zich al jaren bezig met de worsteling van moslimhomo’s, schreef er zelfs een boek over. Volgens hem blijven zoveel moslims in de kast omdat ze er niet uit durven te komen. “Het is niet omdat ze niet willen, ze menen dat het ze niets oplevert.”

Wat dat betreft is de brunch zoals opgetekend in de Volkskrant een mooie nieuwe stap naar een open dialoog, met als hoop dat ook homoseksuele moslims straks met een gerust hart uit de kast durven te komen.

cc-foto: Roel Wijnants

Geef een reactie

Laatste reacties (19)