Laatste update 20:17
71

Marokkaanse conservatieven starten campagne voor vrouwenonderdrukking: #weeseenman

Op het Marokkaanse deel van Facebook circuleert sinds enige dagen de hashtag ‎#kounrajoulan, in het Frans #soisunhomme of Engels #beaman, oftewel ‘wees een man’ waarmee mannen worden opgeroepen vrouwen te onderdrukken. De campagne is gestart op een conservatieve pagina met 170.000 volgers die een ‘ware islamitische bank in Marokko’ van de grond wil krijgen. De hashtag kreeg als uitleg mee “Wees een man en laat je vrouwen en dochters niet buiten gaan in strakke kleding”.

De misogyne campagne waarmee vrouwen gedwongen worden hoofddoeken te dragen, werd in de eerste week al meer dan 13.500 keer gedeeld, vaak vergezeld van foto’s maar ook korancitaten. Saillant is dat de oproep zich niet richt tot vrouwen zelf, maar geheel volgens de conservatieve traditie, tot de mannen die volgens die opvattingen de baas zijn over vrouwen.

De campagne, die zich ook richt tegen het dragen van bikini’s op het strand, kreeg al snel weerwoord van de Alternatieve Beweging voor Individuele Vrijheden (Mali) met de hashtag #soisunefemmelibre ofwel ‘wees een vrije vrouw’, die opkomt voor het recht van de vrouw om zelf te bepalen hoe ze erbij wil lopen, of dat in bikini op het strand is of niet. Die hashtag wordt door zowel vrouwen als mannen gedeeld.

De strijd mag dan fel gevoerd worden op sociale media, op straat liggen de verhoudingen vaak anders. Veel vrouwen zijn niet vrij om zich te kleden zoals ze willen. Nog minder hebben de vrijheid zich in bikini te vertonen op openbare stranden waar de mannen gewoon in zwembroek rondlopen.

“Het is een kwestie van mentaliteit, van onderwijs. In Marokko leren we dat vrouwen verleidsters zijn, dat het de mannen zijn die binnen het gezin de beslissingen moeten nemen. Velen accepteren dat hen kledingvoorschriften worden opgelegd”, verklaart een woordvoerster van Mali tegen de Franse opiniesite Le Nouvel Observateur. Ze benadrukt het belang om de strijd tegen dat seksisme te voeren. “Marokkaanse vrouwen moeten zeggenschap krijgen over hun eigen lichaam.”

De NOS bezocht het strand van Rabat en sprak enkele badgasten:

Een vrouw in badpak op het strand erkent dat de campagne invloed heeft. “Ook al hebben anderen het recht niet om je te vertellen wat je aan moet trekken, het maakt je toch voorzichtiger. De volgende keer neem je iets mee dat meer bedekt.” Toch ziet ze ook vrouwen die zich er niets van aantrekken. “Ik zie tegelijkertijd ook meer naakt op de straat en sociale media. Het lijkt alsof zij ook extremistischer worden als anderen proberen te zeggen wat ze moeten doen.”

cc-foto: Christopher Rose, het strand van Rabat

Geef een reactie

Laatste reacties (71)