39

Marokkaanse jongeren provoceren met ‘Ramadan-lunch’

Openlijk niet vasten kan leiden tot geldboetes of zelfs de doodstraf. Jonge 'ongelovigen' protesteren voor hun individuele vrijheid

In Marokko is een groep jonge ‘ongelovigen’ publiek niet gaan vasten door openbare lunches te organiseren. Daarmee komen ze op voor hun individuele vrijheid. Ze menen het recht te hebben om tijdens de ramadan te eten wanneer je maar wil. In Marokko is openlijk niet vasten verboden. Wie het toch doet, riskeert een boete of een gevangenisstraf van één tot zes maanden.

Zomaar openlijk je individuele vrijheid vieren door tijdens de ramadan overdag te eten is verboden in moslimlanden. In Iran en Saoedi-Arabië kan het zelfs leiden tot de doodstraf. Marokko is gematigder, maar ook daar houdt men zich over het algemeen liever aan de regel. Drie jaar geleden deed journaliste Zineb Arzzoui een soortgelijke oproep, maar werd gearresteerd voor ze de kans kreeg publiekelijk haar plannen uit voeren.

De jongeren in Marokko zingen als strijdlied het nummer ‘Happy Nation’ van de Zweedse groep Ace of Base. “Eet waar en hoe jullie willen. Een groet aan alle ongelovigen in de wereld”, roept hun Facebookpagina haar lezers toe. Op hun Facebook zeggen ze dat ze de actie niet louter uitvoeren om gelovigen te provoceren. Ze willen er mee laten zien dat er ergere vergrijpen tegen de islamitische orde zijn dat oproepen tot eten.

Het kwaad is rondom u te vinden. Het is niet bij ons begonnen en het zal niet bij ons eindigen. Er zijn drankholen, bordelen, woekerbanken, nachtclubs, drugshandel. Ga eerst daar uw strijd leveren.”

De Marokkaanse socioloog Rachid Toutouh denkt dat de overheid dit keer minder hard zal optreden dan bij Arzzoui, zo schrijft de Nederlands-Marokkaanse schrijver Said El Haji. De staat zal volgens Toutouh terughoudend reageren omdat het voornamelijk om een protest tegen moslims gaat. El Haji denkt echter dat de provocatie wel degelijk hard kan worden aangepakt. In zijn opinie op Joop.nl beschrijft hij hoe hij zelf met de ramadan brak:

“Ik heb het grootste gezag getrotseerd. Dat is, anders dan sommigen denken, niet God of de Marokkaanse koning, maar mijn eigen vader. En dan heb ik het over die keer dat ik onomwonden tegen hem zei: ‘Ik vast niet.’

Op internet zijn inmiddels al vele boze reacties op de actie van de jongeren.

Trouw: Jonge ongelovige Marokkanen willen tijdens ramadan eten
cc-foto: Martijn Munneke

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (39)