Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Marokkaanse Koning verleent gratie aan 1788 gevangenen

  •  
30-07-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
109 keer bekeken
  •  
4995316209_9a4c3c7554_z

© cc foto: Kieren Messenger

Tijdens de jaarlijkse troonrede heeft de Marokkaanse koning Mohammed IV zaterdag aan 1788 gevangenen gratie verleend. Het gaat onder meer om mensen die vastzaten na demonstraties in de stad Al-Hoceima, in het noorden van het land.
In zijn toespraak ging de Koning voor het eerst in het openbaar in op de protesten in het Rif-gebied. Hij gaaf aan begrip te hebben voor de woede van de demonstranten. Maar hij schaarde zich ook nadrukkelijk achter de veiligheidstroepen.
Sinds enkele maanden wordt er geprotesteerd in het Rif-gebied. In eerste instantie gingen mensen de straat op uit woede om de dood van een vishandelaar Hij sprong in een vuilniswagen, toen zijn illegaal gevangen vis in beslag werd genomen en vernietigd. De demonstraties monden snel uit in bredere protesten tegen de macht van de koning, armoede en sociale ongelijkheid in Marokko.
In zijn troonrede noemde de Koning het terechte wensen. Zijn “geliefde volk” heeft recht op goede scholing en gezondheidszorg. Niet alleen in de Rif, maar in heel Marokko.
Volgens de Marokkaanse krant Assabah zit Nasser Zefzazi, die wordt gezien als de aanvoerder van de rellen in de havenstad, echter nog vast. Hij moest in januari naar de gevangenis.
Bron: ANP

Meer over:

marokko, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.