79

Marokkaanse Nederlanders tegen beoogd ombudsman

Huidig ANWB-directeur deed in het verleden discriminerende uitspraak over Marokkanen

Een aantal Marokkaans-Nederlandse organisaties verzet zich tegen de benoeming van Guido van Woerkom tot Nationale Ombudsman. In het verleden maakte hij discriminerende opmerkingen over ‘Marokkanen’. Dat zou hem volgens de organisaties diskwalificeren voor de functie van ombudsman, waarvoor onpartijdigheid een voorwaarde is.

SMN Vraagtekens Bij Nieuwe Nationale Ombudsman


ANWB-directeur Van Woerkom werd woensdag voorgedragen door de Kamercommissie voor Binnenlandse Zaken. Tijdens een congres in 2010 dat hij zijn vrouw liever niet met de taxi zou laten reizen omdat er ”nog wel eens een Marokkaan achter het stuur zou kunnen zitten”. In de dagen daarna probeerde zowel hij als de ANWB de uitspraken te bagatelliseren, stelt de NOS. Uiteindelijk bood hij excuses aan.

Naar aanleiding van de uitspraak van Van Woerkom is een actie opgezet tegen zijn benoeming. Er is een Facebookpagina opgezet en mensen kunnen een petitie tekenen tegen de aanstelling. Mohammed Rabbae van het Landelijk Beraad Marokkanen vraagt om herziening van de voordracht. Het Samenwerkingsverband van Marokkaanse Nederlanders (SMN) roept Tweede Kamerleden op dinsdag tegen de benoeming te stemmen (zie document). 

NOS: Marokkanen tegen ombudsman

Geef een reactie

Laatste reacties (79)