136

Marokkaanse Nederlanders voelen zich wel thuis maar niet welkom

Opvallende Nederlandse resultaten bij onderzoek onder Europeanen van Marokkaanse komaf

Marokkaanse Nederlanders voelen zich beter thuis dan de gemiddelde Marokkaan in andere Europese landen. Dat blijkt uit een peiling onder in Europa wonende jongeren met een Marokkaanse achtergrond. Ruim 81 procent zegt goed te kunnen aarden in de Nederlandse samenleving, in de rest van Europa is dat gemiddeld 76 procent. Ook heerst er groot vertrouwen in instellingen als onderwijs, justitie en politie, terwijl Marokkanen elders in Europa wantrouwiger zijn.

Ondanks het hoge percentage dat zich hier thuis voelt, is een groot deel van de Marokkaanse jongeren van mening dat Nederlanders een verkeerd beeld hebben van de jeugd. Nederland springt er daarbij duidelijk uit. Van de ondervraagde jongeren denkt 79 procent dat de rest van de bevolking slecht tot zeer slecht over hen denkt. In andere Europese landen ligt het gemiddelde op 54 procent.

In totaal werden 2.601 Marokkaanse jongeren tussen 18 en 34 jaar ondervraagd tijdens een bezoek aan de Marokkaanse stad Ifrane. Veel Marokkanen keren jaarlijks terug naar het land om familie te bezoeken. Uit het onderzoek is gebleken dat 51 procent van de Marokkaanse Nederlanders een familielid in Marokko onderhoudt. In andere landen is dat 43 procent. De jongeren waren afkomstig uit Nederland, België, Frankrijk, Duitsland, Spanje en Italië.

NRC Handelsblad: Marokkaan voelt zich thuis in Nederland, ondanks imago

cc-foto: Roel1943

Geef een reactie

Laatste reacties (136)