52

Marokkaanse organisaties spreken zich uit tegen antisemitisme

Organisaties veroordelen tegelijkertijd ook optreden Israƫl in Gaza en criminalisering van pro-Gaza demonstraties

De oorlog in Gaza heeft wereldwijd tot een hoop oproer geleid. In Nederland zouden er als gevolg hiervan zelfs tekenen zijn van groeiend antisemitisme. Eerder sprak een aantal prominenten, op uitnodiging van het CIDI, in een paginagrote advertentie in de krant van Wakker Nederland zich al uit tegen dit groeiende antisemitisme. Een aantal Marokkaanse organisaties heeft nu zelf een verklaring opgesteld waarin het zich uitspreekt tegen antisemitisme.

Naast antisemitisme veroordelen EMCEMO, het Landelijk Beraad Marokkanen, Aknarij en het Collectief tegen Islamofobie & Discriminatie ook het optreden van Israël en het criminaliseren van de pro-Gaza demonstraties.

De organisaties schrijven:

Net als al die miljoenen mensen in de wereld hebben de Marokkaanse organisaties in Nederland met afschuw gezien hoe Israël doelbewust onschuldige kinderen, vrouwen en mannen vermoordde in Gaza. Groot is onze bitterheid om te zien hoe Obama en de Europese politici geen enkele gewetenswroeging hebben om de misdaden van Israël schaamteloos te steunen als “zelfverdediging”.

Tegen deze misdaden en de laffe houding van deze leiders stonden gelukkig veel burgers in de wereld op om hun stem te verheffen, ook in Nederland.

Een enkele keer werden tijdens solidariteitsdemonstraties voor Gaza hatelijke uitspraken gedaan tegen Joden.
Wij verwerpen deze uitspraken met alle kracht. De Joden hier zijn niet aansprakelijk voor het barbaarse optreden van Israël jegens de Palestijnen. Sterker nog: we werken al jaren samen om racisme, islamofobie en anti-semitisme te bestrijden in Nederland.

Met dezelfde scherpte en vastberadenheid verwerpen we ook al die manipulaties die de laatste tijd zijn aangewend om de aandacht op bovengenoemde verwerpelijke uitingen te richten om – zodoende- de demonstraties voor Gaza te criminaliseren en de aandacht af te leiden van het leed van de Palestijnen. Maar dat zal niet lukken: de Palestijnen voeren een rechtvaardige strijd tegen de bezetting en onderdrukking. Veel Joden in de wereld steunen daarom deze strijd. We hebben groot respect voor hen.

Republiek Allochtonië: Marokkaanse organisaties tegen optreden Israel en tegen antisemitisme

cc-foto: Abdelkarim El Fassi

Geef een reactie

Laatste reacties (52)