Laatste update 10:22
27

Marokkaanse vrouwen de straat op tegen bedreiging Belgische vrijwilligsters

In Casablanca is een spontane demonstratie gehouden uit solidariteit met Belgische vrijwilligsters die op Facebook met onthoofding werden bedreigd. De bedreiging was geplaatst onder een clip waarop te zien is hoe de vrouwen in Taroudant aan het werk zijn en shorts dragen. Dat laatste wekte de toorn van de bedreiger, een 26-jarige leraar uit het noorden van Marokko, die van mening is dat vrouwen hun huid moeten bedekken. De man is inmiddels gearresteerd wegens aanzetten tot terreur.

De Morgen meldt:

Na een oproep op sociale media stapte een groep met vooral veel vrouwen zaterdag op uit solidariteit met de vrijwilligsters van vzw Bouworde. “Wij willen duidelijk maken dat iedereen een vrije keuze heeft”, vertelt Latifa Machtali aan TV5Monde. “Of je nu een boerka draagt, een djellaba of een short, iedereen is vrij om zelf te kiezen.”

De demonstranten hadden onder meer spandoek met leuzen tegen het obscurantisme, de ideologie die zich afzet tegen de Verlichting en uitgedragen wordt door conservatieve moslims.

De dreiging heeft er toe geleid dat de Belgische vrijwilligersorganisatie Bouworde het uitzenden naar Marokko heeft gestopt. Tientallen deelnemers zijn daardoor gedupeerd, evenals de projecten waar ze aan de slag zouden gaan.

Het protest wordt via sociale media gesteund met de hashtag #YesWeShort.

Geef een reactie

Laatste reacties (27)