70

Marokkanen eisen recht op om te mogen eten tijdens Ramadan

Vastenmaand in Marokko weer aanleiding tot discussie … Eten op straat bij wet verboden, ook voor niet-islamitische Marokkanen

In Marokko is het bij wet verboden voor Marokkanen om in het openbaar te eten tijdens de vastenmaand Ramadan. Moslim of niet, op straat wordt overdag niet geconsumeerd. Dit verbod leidde de voorgaande jaren al tot hevige discussies in het land. Ook dit jaar eisen leden van de Alternatieve Beweging voor Individuele Vrijheid (Mali) het recht op om in het openbaar te mogen eten.

De leden van Mali vinden dat ze als Marokkanen en niet-moslims de vrijheid moeten hebben om gewoon op straat te kunnen eten, zonder lastiggevallen te worden door de autoriteiten. In de hoofdstad Rabat werd onlangs een persconferentie gehouden waar ze hun standpunten verhelderden.

Volgens artikel 222 van het Marokkaanse Wetboek van Strafrecht is eten in het openbaar tijdens de Ramadan verboden. Volgens artikel 220 wordt volgens de leden van Mali de vrijheid van geloof strafbaar gesteld. Mali en de Marokkaanse Vereniging voor Mensenrechten (AMDH) willen dat beide artikelen worden geschrapt of gewijzigd.

Eerder organiseerde Mali in de stad Mohammedia nog een picknick tijdens de ramadan; de autoriteiten wisten deze echter te verhinderen. Vorig jaar organiseerde een andere beweging, MAssayminch in Rabat een demonstratie met plastic voedingsmiddelen, maar deze ging uiteindelijk niet door. Journaliste Zineb Arzzoui deed drie jaar geleden een oproep om op straat te eten, maar werd gearresteerd nog voor ze kans zag publiekelijk haar plannen uit te voeren.

Lees ook op Joop: Marokkaanse jongeren provoceren met ‘Ramadan-lunch’ 

cc-foto: Martijn Munneke

Geef een reactie

Laatste reacties (70)