21

&… Marokko belooft wetswijziging na zelfmoord Amina

Amina Filali pleegde zelfmoord na uithuwelijking aan haar verkrachter ... Den Haag neemt activisten in nood op ... Afgewezen fruitvliegmannetjes zoeken troost in drank ... Michael Moore over hoe de Occupy verder moet ... George Clooney over oorlogsmisdaden in Soedan ... Video: De rijdende sauna

Meer nieuws van vandaag


De Marokkaanse regering heeft beloofd een wet aan te passen die het verkrachters toestaat hun minderjarige slachtoffers te trouwen. In het land was ophef over de wet ontstaan na de zelfmoord van een zestienjarig meisje dat uitgehuwelijkt werd aan haar verkrachter. Op de foto op de voorpagina zijn Amina’s zus Hamida (r) en moeder Souad (midden) te zien bij een protest voor de rechtbank in Larache. (NRC Handelsblad)

Den Haag gaat mensenrechtenactivisten in nood opvangen. De gemeenteraad in die stad nam vanavond een plan daarover aan van GroenLinks en D66. Den Haag zou daarmee de eerste zogenoemde ‘Shelter City’ in Europa zijn. Dat heeft GroenLinks-raadslid Inge Vianen laten weten. (RTL)

Hoe moet het verder met de Occupy-beweging in de VS. Documentairemaker Michael Moore stelt een paar vervolgstappen voor. Zo zou de beweging huizen moeten bezetten die door de bank dreigen te worden afgepakt. Op een niet gewelddadige manier moet worden voorkomen dat banken mensen op straat kunnen zetten. MLive/The Nation

Video Filmster George Clooney en mensenrechtenactivist John Prendergast beschuldigen de regering van Soedan van oorlogsmisdaden tegen de stammen in het zuiden van het land. In een interview doet Clooney een dringende oproep dit te stoppen. (France24)

Zoals veel grote steden kampt de Amerikaanse stad San Francisco met een behoorlijk parkeerprobleem. In sommige buurten bestaat een derde van het verkeer uit mensen die rondjes rijden op zoek naar een plekje. De stad heeft daarom een plan bedacht, een soort marktwerking voor parkeerplaatsen. Naarmate de plekken schaarser worden, worden ze duurder. In buurten waar meer plekken vrij zijn, worden ze ook weer goedkoper. (New York Times)

Wetenschap – Als mannelijke fruitvliegen geen seks krijgen, zoeken ze troost bij alcohol. Seksueel tevreden mannenvliegjes hebben duidelijk minder behoefte aan alcohol, schrijven Amerikaanse wetenschappers donderdag in vakblad Science. (Volkskrant)

Extra videootje Je vrienden ophalen, niet met de auto maar met je rondrijdende sauna. (Der Spiegel)

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (21)