23

Marokko helpt Europa de poorten te sluiten voor migranten

18.000 vluchtelingen in Marokko krijgen verblijfspapieren ... Haalt druk daarmee van de ketel

Marokko wordt al jaren overspoeld door vluchtelingen uit landen als Senegal, Ivoorkust, Congo en Kameroen. Via het Noord-Afrikaanse land proberen zij zich toegang te verschaffen tot Europa. Soms succesvol, maar vaak slagen ze er niet in. Uiteindelijk blijven ze dan ook hangen in Marokko. Naar schatting wonen er zo’n 40.000 illegalen in Marokko, in kleine appartementen in de volkswijken van Rabat, Casablanca of Tanger. Maar ook in kampjes in bossen nabij de Spaanse enclaves Ceuta en Melilla. In de Vlaamse krant De Tijd schrijft correspondent Rik Goverde over hoe Marokko nu een poging doet om de stroom van illegale migranten, die vanuit Marokko naar Europa proberen te trekken, te stoppen. Stap één is de legalisering van maar liefst 18.000 migranten.

Goverde schrijft:

Om zo veel mogelijk een einde te maken aan die situatie zette de Marokkaanse regering op bevel van koning Mohammed VI een enorme legaliseringsoperatie op touw, gesteund door de Europese Unie. Vorig jaar konden migranten een tijdelijke verblijfsvergunning aanvragen, zonder de kans te lopen opgepakt te worden. Zo’n carte de séjour geeft recht op gezondheidszorg en onderwijs en men mag er officieel werk mee zoeken.”

In totaal hebben maar liefst 27.000 illegalen een verblijfsvergunning aangevraagd. Van hen kregen ruim 18.000 een akkoord. Alle vrouwen en kinderen mogen sowieso blijven. Het is de grootste legaliseringsoperatie ooit in Noord-Afrika.

Het Marokkaanse parlement maakt zich echter geen illusie. Deze operatie betekent niet direct dat hiermee een einde komt aan de illegale migratie. Zo verklaart parlementariër Mokhtar Ghambou:

Sommige migranten zullen het blijven proberen, net als sommige Marokkanen. Alleen, nu hebben ze een keuze. Ze kunnen legaal in Marokko blijven of illegaal naar Europa proberen te geraken.

Volgens Goverde stuurt Marokko aan op twee mogelijkheden: illegale migranten alsnog legaliseren, of ze uitzetten naar land van herkomst. Vlak na het pardon werden direct circa 1.500 illegale migranten met bussen weggevoerd uit kampen nabij Melilla, naar opvangcentra in verschillende delen van het land, ver van de grens met Europa vandaan.

Blendle: De Tijd: Marokko legaliseert 18.000 vluchtelingen om druk op Europese grenzen te verlichten

cc-foto: Nick Brooks

Geef een reactie

Laatste reacties (23)