Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Marokko martelt gevangenen maar 'is ermee bezig'

  •  
19-05-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
53 keer bekeken
  •  
marokkomartelt300.jpeg
Marokko zelf noemt het Amnesty-rapport een 'provocatie' maar erkent dat er gemarteld wordt 
Amnesty International heeft na uitvoerig onderzoek bewijzen in handen dat Marokko gevangenen martelt. Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken noemt het rapport een provocatie maar ontkent tegelijkertijd niet dat er niet gemarteld wordt. “Amnesty International probeert de veranderingen te forceren, maar dat heeft tijd nodig.”
“Amnesty International onderzocht in 2014 141 landen. In 79 daarvan zijn martelpraktijken nog steeds aan de orde van de dag. Marokko heeft zelf in 2011 het initiatief genomen om het probleem aan te pakken.”
Volgens Marokko behoren systematische martelingen tot het verleden, maar zijn er wel losstaande zaken bekend waarbij er gemarteld wordt.  Eerder op dinsdag bracht de mensenrechtenorganisatie het schokkende verhaal van Boubker Hadari (26 naar buiten. De studentenactivist bezette het universiteitsgebouw toen hij in een nachtmerrie belandde.
“Zeker vier agenten arresteerden me op het dak en sloegen me daar in elkaar. Met hun knuppels sloegen ze me op mijn hoofd en op mijn lichaam. Toen zei er een: ‘Gooi die hond naar beneden’.”
En het bleef niet bij een dreigement, want de agenten gooiden hem ook daadwerkelijk van het dak af. 
“ Ik werd wakker in een plas bloed. Ze stonden om me heen, schreeuwden beledigingen naar me en namen foto’s. Zelfs in de ambulance naar het ziekenhuis beledigden ze me en scholden ze mijn moeder uit.”
Foto: Amnesty

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.