41

Marokko zegt opnieuw gesprek met staatssecretaris Broekers af

In Den Haag klinkt harde kritiek op staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Ankie Broekers-Knol (VVD). Opnieuw is ze te kijk gezet door Marokko dat geen trek heeft in haar wijze van opereren. De Marokkaanse ambassadeur heeft op het laatste moment een gesprek met haar afgezegd, zonder opgave van redenen. In Den Haag wordt de afzegging gezien als een protest omdat de staatssecretaris tegen de zin van Marokko alleen wil praten over het terugsturen van uitgeprocedeerde asielzoekers. Het land wil daarentegen over meer onderwerpen praten, zoals handelsbetrekkingen.

Eind november was er ook al gedoe rond het optreden van Broekers. Ze wekte toen de indruk dat Marokko haar niet wilde ontvangen maar zei later dat het om een misverstand ging. Zelfs premier Rutte moest er aan te pas komen om de kwestie recht te zetten.

GroenLinks-Kamerlid en oud-diplomaat Bram van Ojik zegt tegen de NOS dat Nederland de kwestie onhandig heeft aangepakt. “Eerst zeggen dat Marokko ons niet wil ontvangen, dat dan weer terugnemen en dan jezelf alsnog uitnodigen zonder duidelijk te maken wat je te bieden hebt. Een schoolvoorbeeld van amateuristische diplomatie.”

Marokko voelt weinig voor het terugnemen van uitgeprocedeerde asielzoekers.

foto: ministerie van Justitie / Arenda Oomen

Geef een reactie

Laatste reacties (41)