108

Marten Fortuyn: Speel niet voor eigen rechter

Volkert van der Graaf, moordenaar van Pim Fortuyn, vrijdag vrij

Volkert van der Graaf, de moordenaar van Pim Fortuyn, komt vrijdag voorwaardelijk vrij. Hij heeft tweederde van zijn gevangenisstraf van 18 jaar uitgezeten. Justitie heeft maatregelen genomen om Van der Graaf te beschermen tegen vergeldingsacties, zo meldt de NOS.


Het Openbaar Ministerie heeft niet bekendgemaakt hoe laat Van der Graaf vrijkomt. Het is ook niet bekend uit welke gevangenis hij wordt vrijgelaten, meldt de NOS. De politie vreest vooral een aanslag van een extremistische eenling.

Over de vraag of resocialisatie voor Van der Graaf mogelijk is zijn de meningen verdeeld. De NOS sprak Rien Timmer, directeur van Exodus Nederland, een organisatie die ex-gedetineerden begeleid in hun resocialisatie. Hij denkt dat een terugkeer in de samenleving “heel ingewikkeld, maar niet kansloos” zal zijn. Ook Peter van der Laan, hoogleraar reclassering, denkt dat een terugkeer niet eenvoudig zal zijn:

Het wordt een enorme toer.” Het belangrijkst is dat de huisvesting, het sociale netwerk en het werk goed op orde zijn. “Maar daar zal heel goed over zijn nagedacht.

De broer van Pim Fortuyn, Marten, vindt het maar goed ook dat niemand straks weet waar Van der Graaf is.

Als ik hem was zou ik zorgen dat ik ver weg was en niet herkend kon worden. Vandaag wordt in een van de kranten terecht gesteld dat Volkert van der Graaf gelukkig nog steeds levenslang heeft. Hij zal altijd over zijn schouder moeten kijken.

Mensen die zeggen nog een appeltje met de moordenaar van Fortuyn te schillen te hebben adviseert hij om niet voor eigen rechter te gaan spelen. Zelf zal Marten Fortuyn geen contact opnemen met Van der Graaf. “Mocht hij zelf contact opnemen, mocht hij aangeven dat hij bereid is open en eerlijk te praten, dan wil ik hem best te woord staan.”

Geef een reactie

Laatste reacties (108)