Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Massaal protest asielzoekers in Israël

  •  
05-01-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
55 keer bekeken
  •  
Asielzoekers_Israël300.jpg
Migranten demonstreren tegen 'onmenselijk' deportatie- en detentiebeleid
Duizenden migranten zijn in Tel Aviv de straat op gegaan voor een driedaags protest tegen het deportatie- en detentiebeleid van Israël. Politiewoordvoerder Mickey Rosenfeld zegt tegenover nieuwszender Al Jazeera dat het vooral asielzoekers uit Afrika zijn die in het land willen blijven.
“Wij zijn allen vluchtelingen” en Ja tegen de vrijheid, nee tegen het gevang!” scanderen de demonstranten. “Wij zijn vervolging, dictators, burgeroorlog en genocide ontvlucht”, zegt Dawud, een asielzoeker uit Eritrea:
“De Israëlische regering moet onze asielaanvragen onderzoeken en ons behandelen als mensen.
In Israël leven zo’n zestigduizend Afrikaanse asielzoekers, de meeste uit Eritrea en Soedan, meldt Al Jazeera. Onder wetgeving die op 10 december werd aangenomen kunnen de autoriteiten migranten die het land illegaal zijn binnengekomen voor onbepaalde tijd gevangen zetten en tot een jaar vasthouden zonder enige vorm van proces. Israël heeft speciaal hiervoor een nieuw detentiecentrum in de Negevwoestijn gebouwd.
Sinds 1948, bij de oprichting, heeft de staat Israël minder dan 200 personen als vluchtelingen erkend, stellen mensenrechtenorganisaties.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.