28

Massaal protest Portugal tegen economische onzekerheid

In Lissabon 200 duizend mensen de straat op, tienduizenden in andere steden. Initiatief van jongeren op facebook. Land worstelt met hoge werkloosheid en financiële tekorten

Honderdduizenden Portugezen hebben zaterdag betoogd tegen de economische onzekerheid en de besparingen die de regering aankondigde. Dat meldt de Belgische krant de Tijd. In Lissabon zouden volgens de organisatoren 200.000 mensen op straat gekomen zijn. Ook in een tiental andere Portugese steden hebben zaterdag in totaal tienduizenden mensen betoogd tegen de (economische) ‘onzekerheid’.

De Tijd meldt dat het initiatief tot de massademonstratie uitging van een aantal jongeren op Facebook. “Geen vrijheid in de onzekerheid”, luidde het, en “het land verkeert in doodsnood” – een verwijzing naar de door 65.000 mensen gesteunde Facebook-page getiteld “Protest van een generatie in doodsnood”.

Portugal heeft een werkloosheidspercentage van 10,8 procent. Het land worstelt tevens met een overheidstekort dat dat van Griekenland en Ierland achterna dreigt te gaan. De sociaaldemocratische regering in Lissabon heeft maatregelen genomen om de buikriem aan te trekken, waarbij de bezuinigingen vooral worden vallen in de zogenaamd zachtere sectoren, zoals zorg en onderwijs.

Lees meer bij de Tijd: Massaal protest in Portugal

Geef een reactie

Laatste reacties (28)