6

Massale acties tegen bezuinigingen op onderwijs

Update: Op diverse plekken in Nederland wordt er gedemonstreerd tegen de bezuinigingen op het onderwijs... Tegen de Halbe-heffing en tegen bezuinigingen op het passend onderwijs

Verschillende collegezalen van de Universiteit van Utrecht worden bezet. Een groep van zeker veertig studenten protesteert tegen de bezuinigingsplannen op het hoger onderwijs. De hele dag kunnen de zalen niet gebruikt worden voor colleges. In Nieuwegein demonstreren duizenden tegen de bezuiniging op het passend onderwijs.

De studenten protesteren onder andere tegen de zogenoemde ‘Halbe heffing’. Staatssecretaris Halbe Zijlstra (Onderwijs, VVD) wil studenten die langer over hun opleiding doen meer collegegeld laten betalen.

De studenten zijn ook teleurgesteld in het College van Bestuur van de Universiteit van Utrecht. Ze vragen zich af of deze wel aan hun kant staat. Op haar beurt is het College van Bestuur kritisch over de bezetting. Een woordvoerster van de Universiteit reageert: ‘Zo’n bezetting is lastig. Ze zitten het onderwijs in de weg.’

Om 12 uur staat een studentendemonstratie gepland op de Neude.

Dinsdag maakte Staatssecretaris Halbe Zijlstra (Onderwijs, VVD) bekend dat naast de boete voor langstudeerders, universiteiten en hoge scholen in de toekomst aan de poort studenten mogen selecteren. Ook wordt het doorstromen van MBO naar HBO en van HBO naar WO bemoeilijkt. Zijlstra hoopt op deze manier het niveau van onderwijs te verbeteren.

Update 15.00

In Nieuwegein demonstreren duizenden mensen tegen de bezuinigingen op passend onderwijs. Kabinet wil 300 miljoen euro besparen op extra hulp voor leerlingen die het nodig hebben. Minister van Bijsterveldt wil ‘de bureaucratie terugdringen’ en scholen meer verantwoordelijkheid geven door fors te snijden in het passend onderwijs. Volgens vakbonden en brancheorganisaties taan er 6000 banen op de tocht.

De Volkskrant: Studenten bezetten gebouw Universiteit Utrecht

Joop: Zijlstra: ‘Goed onderwijs alleen voor topstudenten’

NOS: Onderwijsbetoging in Nieuwegein

cc-foto: Patrick Savalle

Geef een reactie

Laatste reacties (6)