66

Massale arrestatie van Hamasleden op de Westoever

Update: Opnieuw rakettenvuur ondanks staaks-het-vuren ... Israëlische leger sluit grondoffensief in de Gazastrook niet uit

De IDF heeft zaterdagnacht 120 leden van de Hamas opgepakt op de Westelijke Jordaanoever. De raketaanvallen op zuid-Israel houden stand. Vanuit Gaza zijn zaterdag zeker 50 raketten afgevuurd. Nieuwe raketten en mortieren troffen ook zondagochtend Ashkelon en Beer Sheva.

Persbureau AFP meldt dat de IDF zich sinds zaterdag in het zuiden van de Westoever heeft gestationeerd en massaal is overgegaan tot het arresteren van Hamasleden. Hamas heeft nu zelf ook toegegeven verantwoordelijk te zijn voor de aanval op zuid-Israel waarbij tot nu toe één Israëliër is omgekomen en zeven gewonden zijn gevallen. Israëliërs die in de buurt van de grens met Gaza wonen worden gemaand in de buurt van schuilkelders te blijven vanwege het aanhoudende rakettenvuur.

Het Israëlische leger voerde zaterdag ook vergeldingsacties uit op de Gazastrook waarbij één zwaargewonde viel en zinspeelt nu op grootschaliger ingrijpen. Functionarissen van het Israëlisch ministerie van Defensie zeiden tegen The Jerusalem Post dat Israel ‘niet geïnteresseerd is in een tweede Gazaoorlog, maar dat het leger krachtig zal reageren op de aanvallen van de Hamas. Ze sluiten een grondoffensief niet uit.’

Update 18.00

Alle milities in Gaza zijn bereid tot een staakt-het-vuren. Dat maakte een functionaris van Hamas zondagmiddag bekend. Egypte zou bemiddeld hebben tussen de milities en gezegd hebben dat Israel alleen stop met aanvallen als de Palestijnen eerst het vuur neerleggen, aldus NRC.

Update maandag 09.00

Ondanks het staakt-het-vuren voorstel van de Hamas zijn zondagnacht de beschietingen tussen Israel en de Gazastrook doorgegaan. De NOS meent dat er vanuit Gaza meer dan 10 raketten zijn geschoten. Israel schoot later op de avond nog een raket af. Door het rakettenvuur zijn inmiddels 15 Palestijnen, 8 Israeliers en 5 Egyptische grenswachten omgekomen.

NRC: Israël arresteert massaal leden Hamas, raketaanvallen gaan door
Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (66)