45

Massale bescherming tegen terreur

Frankrijk zet 10.000 militairen in na aanslagen van vorige week ... 4.700 agenten en gendarmes gaan joodse scholen beschermen ... 'ook in Nederland zal discussie over beveiliging oplaaien'

Frankrijk gaat haar anti-terreurbeveiliging massaal opvoeren om de bevolking te beschermen. Vanaf deze week worden 10.000 militairen ingezet om mogelijke doelwitten van terroristen beveiligen.

Ook zet het land 4.700 politieagenten en gendarmes in om joodse scholen te beschermen, dat heeft de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve maandag bekendgemaakt.
Volgens de Franse minister van Defensie Jean-Yves Le Drian worden er daarnaast 10.000 militairen gemobiliseerd op ‘kwetsbare plekken’ in Frankrijk.

De drie mannen die de aanslagen op Charlie Hebdo, een politieagente en de kosjere supermarkt pleegden zijn allen omgekomen, maar volgens de Franse premier Manuel Valls wordt er nog gezocht naar minstens één medeplichtige. Onduidelijk is of hij daarbij doelt op Hayat Boumeddiene, de vriendin van Coulibaly, die vrijdag in een opsporingsbericht van de politie verscheen naar aanleiding van de dood van de agente in Montrouge. Gisteren meldden de Franse kranten Le Parisien en Le Figaro dat Boumeddiene waarschijnlijk in Syrië is. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Mevlut Cavosoglu, heeft dit maandag bevestigt.

Nederland
Ook in Nederland is de kans groot dat terreurbestrijding extra aandacht zal krijgen. Dit zei onder andere politiek verslaggever Joost Vullings in het Radio 1 Journaal. Volgens Vulling zal het onderwerp, nu het reces weer voorbij is, een grote rol gaan spelen in aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen in maart.

Vullings zegt onder andere:

Ook de rol van de radicale islam en de beveiliging van synagogen en moskeeën zullen aan bod komen in het debat van deze week. Dat kunnen we dan gelijk beschouwen als het eerste verkiezingsdebat in aanloop naar 18 maart, met terreurbestrijding als centraal thema.

Cc-foto: Charles Roffey

Cc Foto opening: Adrien Fauth

Geef een reactie

Laatste reacties (45)