2

Massale demonstraties in Pakistan tegen premier Sharif

Maandag nog bestorming tv-station ... Geen zicht op stabiliteit ... Demonstranten weggezet als terroristen

In Pakistan zijn onlusten ontstaan nadat premier Sharif weigert om om zijn functie neer te leggen. De demonstranten eisen dit omdat ze hem ervan beschuldigen vorig jaar verkiezingsfraude te hebben gepleegd tijdens de landelijke verkiezingen. Ook deze week hebben de demonstranten flink huisgehouden in de hoofdstad Islamabad.


Zo wereld afgelopen maandag het gebouw van de staatstelevisie bezet door de woedende menigte. Dit meldt nieuwszender Al Jazeera.

Imran Khan (voormalig cricketspeler en nu politicus), en religieus leider Tahir-ul Qadri zouden de demonstranten tot de massale protesten hebben aangezet, aldus de regering. Ondanks de steeds luider klinkende roep om het aftreden van Sharif, wordt door de minister van Binnenlandse Zaken de zwarte piet vooral toegespeeld aan de demonstranten zelf die door hem terroristen worden genoemd. Volgens hem zouden de demonstranten ook een training als terroristen genieten.

Ondertussen belegde premier Sharif een overleg met de top van het leger om de delicate situatie te bespreken. Ondanks berichten in lokale media ontkent het leger na het overleg partij te hebben gekozen in het conflict. De regering is bezig met het voorbereiden van een juridisch raamwerk om de demonstranten onder de anti-terrorisme wetgeving te laten vervolgen, daarmee de onvrede binnen de samenleving negerend. Het Pakistaanse parlement komt op zeer korte termijn bijeen voor een sessie die vermoedelijk een week zal duren.

Bron: Al Jazeera: Pakistan parliament convenes amid crisis

Geef een reactie

Laatste reacties (2)