Laatste update 29 februari 2016, 17:45
35

Massale demonstraties voor veilige doortocht vluchtelingen

Door heel Europa vonden zaterdag gelijktijdig demonstraties plaats om van de Europese Unie een veilige doortocht te eisen voor vluchtelingen die vanuit Turkije de gevaarlijke oversteek naar Europa wagen. Behalve de demonstraties in de Europese steden, wordt op de sociale media aandacht gevraagd voor de levensgevaarlijke tocht met de hashtag #SafePassage.

Op een speciale facebookpagina van het initiatief staat:

Wij eisen dat de Europese autoriteiten en overheden actie ondernemen om veilige routes te openen voor een ieder op zoek naar bescherming.

– #safepassage betekent legale en veilige routes: geen doden meer aan onze grenzen
– #safepassage betekent bescherming voor vluchtelingen tijdens hun reis door Europa
– #safepassage betekent adequate standaarden voor ontvangst en opvang in alle Europese landen, waarbij vluchtelingen hun bezittingen mogen houden, ze met hun familie herenigd mogen worden en waarbij voor een stabiele omgeving wordt gezorgd als het om hun recht op verblijf gaat.

De demonstraties vonden plaats in ruim 115 steden in 28 landen. In Nederland werd gedemonstreerd in Amsterdam, Utrecht en Groningen. In Brussel wisten de organisatoren bijna 3.000 mensen op de been te krijgen. 

 

Rectificatie: in een eerdere versie van dit bericht stond vermeld dat het om een initiatief van Artsen Zonder Grenzen ging. Dit is onjuist. De demonstraties door heel Europa waren een initiatief van de organisatie #SafePassage. 
Wel heeft Karline Kleijer, hoofd van het Emergency Team van AZG, uitnodiging gesproken tijdens de demonstratie in Amsterdam.

 

Geef een reactie

Laatste reacties (35)