41

Massale emigratie bij Vlaams Belang

Steeds meer politici stappen uit extreem-rechtse partij

Gemeenteraadslid in Grimbergen en Vlaams-Brabants provincieraadslid Steven Dupont stapt uit het Vlaams Belang. Dupont vindt dat er sprake is van verstarring en verharding van de partijstandpunten. Voorzitter Bruno Valkeniers beloofde de partij ‘te verjongen en verruimen’, maar weigert in te schikken om de formatie van een nieuwe regering mogelijk te maken. Naar eigen zeggen gaat het Vlaams Belang zich met hand en tand verzetten tegen ‘het gedrocht’ van formateur Elio Di Rupo.

Dupont is slechts één van de politici in een reeks die de partij de rug heeft toegekeerd. Valkeniers zette enkele weken geleden Francis Van den Eynde en zijn medestanders uit de partij. Europarlementslid Koen Dillen en erevoorzitter Frank Vanhecke stapten op omdat de partijleiding te weinig inspeelt op hedendaagse uitdagingen, zo meldt de Standaard.

Eén van die uitdagingen is het vormen van een regering. België is al 15 maanden regeringloos, maar dat weerhield Valkeniers er niet van de laatste nota van Di Rupo nog voor analyse af te ketsen. Valkeniers: “Wij zullen onze rol van zwelgpartij ten volle spelen.” De partij houdt vast aan één van hun hoofdstandpunten: Vlaamse onafhankelijkheid.

Intussen zijn er kapers op de kust. Ex-Vlaams Belanger Van den Eynde heeft een nieuwe beweging opgezet: ‘De Gentse Belfortploeg’. Van den Eynde wil ontevreden Vlaams Belang-aanhangers een alternatief bieden, om op die manier Vlaanderen te veroveren.

De Morgen: VB-provincieraadslid Steven Dupont stapt uit de partij

De Standaard: Belfortploeg wil dissidente VB’ers losweken

Knack: VB: ‘Nota Di Rupo is een gedrocht’

cc-foto:vintagedept

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (41)