82

Massale fraude met zorgtoeslagen door Nederlanders

RTL Nieuws: fraude door Nederlanders veel groter dan Bulgarenfraude ... Gemeente Bronckhorst en Nederlandse Vereniging Burgerzaken slaan alarm

Veel Nederlanders geven een vals adres op om meer zorgtoeslag, huurtoeslag of kinderopvangtoeslag te krijgen. Dat meldt RTL Nieuws maandag. De Nederlandse Vereniging van Burgerzaken (NVVB) bevestigt dat dit soort fraude in heel Nederland veelvuldig voorkomt. In de Gelderse gemeente Bronckhorst stuitte men in één jaar tijd op minstens 100 fraudegevallen.

RTL Nieuws beschrijft hoe dergelijke fraude in zijn werk gaat:

Het valt de gemeente Bronckhorst bijvoorbeeld op dat jonge vaders zich steeds vaker willen uitschrijven op het adres waar ze met hun partner wonen. Ze schrijven zich dan bijvoorbeeld weer in bij hun ouders. Het jonge gezin wordt dan door de Belastingdienst niet meer gezien als één huishouden, waardoor de moeder – die in haar eentje een veel lager inkomen heeft dan samen met haar partner – veel hogere toeslagen ontvangt. In de praktijk blijft de vader gewoon bij zijn gezin wonen. Zo strijkt een gezin al snel enkele honderden euro’s per maand extra op.

Ook de NVVB bemerkt landelijk dat inschrijvingen niet kloppen. Zo worden kinderen op een ander adres ingeschreven dan waar ze wonen, of worden zelfs kinderen ingeschreven die helemaal niet bestaan. Volgens de NVVB stijgt het aantal signalen van fraude jaarlijks sinds het toeslagensysteem in 2006 werd ingevoerd.

Volgens RTL Nieuws is de fraude door Nederlanders veel groter dan de Bulgarenfraude die eerder dit jaar werd ontdekt. In de gemeente Bronckhorst lopen jaarlijks al honderd fraudeurs tegen de lamp, maar het werkelijke aantal is waarschijnlijk veel groter. De gemeente heeft inmiddels aangekondigd aangifte te doen.

Staatssecretaris Weekers van Financiën laat in een reactie weten dat hij reeds met grote gemeenten in gesprek is om de toeslagenfraude aan te pakken. Hij verwijst verder naar de minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk, die over de bevolkingsadministratie gaat. Binnenlandse Zaken zou de verantwoordelijkheid echter bij Weekers hebben gelegd. 

cc-foto: mystic_mabel

Geef een reactie

Laatste reacties (82)