159

Massale protesten tegen president Trump

Verontruste Amerikanen zijn massaal de straat opgegaan om hun bezorgdheid te uiten over de nieuwe Amerikaanse president, de uiterst rechtse entertainment en vastgoed-miljardair Donald Trump. Onder meer in New York, Boston, Philadelphia, Seattle, San Francisco, Los Angeles, Austin en Chicago ontstonden spontane protesten van volkswoede.

De NOS schrijft:

Layla, een demonstrant uit New York, heeft geen positief woord over voor Trump. “Hij is de belichaming van een falend systeem waarin we niet meer weten wat echt is door alle valse berichten. Dit is het pijnlijke onderbuikgevoel dat weg moet.”

In Californië, de staat waar Clinton 61 procent van de stemmen haalde, wordt de desastreuze uitslag aangegrepen door een nieuwe groepering die zich wil afscheiden van de rest van de Verenigde Staten. #CalExit laat zich inspireren door de Catalaanse onafhankelijkheidsbeweging en het succes van Brexit. Californië is een van de grootste economieën ter wereld.

Diverse islamistische extremistische organisaties hebben verheugd gereageerd op de verkiezing van Trump, die openlijk zijn afkeer van moslims heeft betuigd. Ze hopen dat zijn beleid groepen in de Verenigde Staten tegen elkaar zal opzetten. Een verkiezingsbelofte van Trump, namelijk om de grenzen te sluiten voor mensen die in Allah geloven, blijkt inmiddels direct na zijn verkiezing stilletjes van zijn website verwijderd.

Bernie Sanders, rivaal van Clinton bij de Democratische voorverkiezingen, heeft Trump aangeboden hem te helpen bij het uitvoeren van zijn beleid, meldt De Morgen:

“Donald Trump speelde in op de woede van een kleiner wordende middenklasse die het economische, politieke en mediatieke establishment beu is”, schrijft Sanders nog in een mededeling die werd verspreid door de Amerikaanse media. “Mensen zijn het beu om langer te werken voor minder geld en dat ze geen hoger onderwijs voor hun kinderen te kunnen betalen. Ze zijn het beu om te zien dat goedbetaalde jobs naar China of andere lageloonlanden gaan en dat miljardairs geen belastingen geen betalen, terwijl de rijken steeds maar rijker worden.”

Sanders stelt wel als voorwaarde dat Trump geen racistische, seksistische, xenofobische maatregelen moet nemen, noch beleid moet voeren dat het milieu bedreigt. Probleem is wellicht dat zijn uitverkiezing is gebaseerd op beloftes dat juist wel te doen.

cc-foto: PROFibonacci Blue

Geef een reactie

Laatste reacties (159)