Laatste update 14:47
149

‘Voetbalfans met lak aan coronaregels bedreigen vrijheid alle Nederlanders’

Geen video? Klik hier

De verontwaardiging over schokkende taferelen in Tilburg waar voetbalfans massaal de coronaregels aan hun laars lapten neemt toe. Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge, die de feestende voetbalsupporters ‘heel onverantwoord’ noemt, waarschuwt in het AD dat dergelijk gedrag de vrijheid van alle burgers in de waagschaal zet. Ook andere bewindslieden zijn ontzet over het gebrek aan verantwoordelijkheid van de supporters.

“Dit is de snelste manier om onze vrijheid weer kwijt te raken. Schreeuwen doe je maar voor je eigen tv.” Zijn collegaminister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) wil zich niet mengen in de bevoegdheden van de gemeenteraad, maar gaf wel een korte reactie. “De beelden die ik gezien heb, dat is duidelijk onverantwoord. Daar kunnen we heel kort over zijn.” Als voetbalsupporters zich niet aan de coronaregels houden, dan kan dat ertoe leiden dat ze niet meer in het stadion mogen komen, waarschuwt minister Tamara van Ark (Medische Zorg en Sport). “Ik vind het heel zorgelijk wat daar gebeurde. Ik hoop echt dat de mensen zich aan de afspraken houden, want het zou gewoon hartstikke zonde zijn als we moeten terugschakelen.”

Ook Kamerleden zijn zeer geschokt door de respectloze taferelen. SP-Kamerlid Maarten Hijink twittert: “Hoe kan het dat de gemeente Tilburg dit wel een goed idee leek?” Het SP-parlementslid Frank Futselaar: “Je zult maar burgemeester zijn en voortdurend vergunningen weigeren, bewoners en horeca teleurstellen op grond van volksgezondheid. En dan nu je collega in Tilburg zien.”

PvdA-leider Lodewijk Asscher roept het kabinet op maatregelen te nemen en met nieuwe richtlijnen te komen voor evenementen. Ook in de gemeenteraad van Tilburg wordt laaiend gereageerd op de beslissing van de burgemeester om de duizend supporters samen te laten komen om naar een voetbalwedstrijd te kijken. Maandag willen ze hem aan de tand voelen.

De burgemeester ziet inmiddels in dat zijn besluit onwenselijke gevolgen heeft. “Dit gaan we niet weer doen,” verklaart hij.

Eerder:

Van politieagent tot winkelier, alom heerst verbijstering over de keuze van de gemeente Tilburg om duizend voetbalfans op een stadsplein gezamenlijk naar een wedstrijd op een scherm te laten kijken. De toeschouwers hielden zich niet aan de geldende coronaregels en zongen en schreeuwden er op los, meldt Omroep Brabant:

De supporters hadden duidelijk lak aan de coronaregels tijdens het Europese duel dat Willem II thuis in Tilburg speelde tegen het Schotse Rangers FC. (…) Ondanks dat vooraf duidelijke instructies waren gegeven om minimaal anderhalve meter afstand van elkaar te houden, dromden de fans al snel samen. Zingend, juichend, joelend, ze deden eigenlijk alles wat niet was toegestaan.

Maarten Brink, voorzitter van de politievakbond ACP Zeeland-West Brabant, steekt zijn verontwaardiging niet onder stoelen of banken. “Hier begrijp ik helemaal niets van. Niets. Ik hoop dat hier het laatste woord niet over gesproken is.”

Burgemeester Theo Weterings (VVD) verklaarde dat het samen laten komen van de fans “een bewuste keuze” is geweest en ziet vooralsnog geen reden om daar op terug te komen. Tegen Omroep Brabant zei Weterings:

“Als je het niet toestaat, loop je het risico dat supporters zich op verschillende plekken in de stad manifesteren. Door hen op een plein samen naar de wedstrijd te laten kijken, valt het allemaal beter te controleren en te handhaven. Het was een bewuste keuze. (…) Als we dit niet hadden toegestaan, hadden we misschien niet eens geweten waar de kat en het spek in de stad uithingen. Had ik het kunnen verbieden? Ja, maar dan had je minstens zoveel kans gelopen dat het fout zou gaan. Toen er op het plein niet voldoende afstand werd gehouden en andere coronaregels werden overtreden, is er gewaarschuwd dat het beeldscherm uit zou worden gezet en de bijeenkomst zou worden gestopt.”

Zelfs VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff was het te gortig. “Ik word hier een beetje moedeloos van”, zei Dijkhoff op NPORadio 1. “Ik denk dat dit geen geslaagd experiment was, laat ik het zo maar zeggen.”

Geef een reactie

Laatste reacties (149)