91

Massale Spaanse protesten lopen uit de hand

Tienduizenden demonstreren tegen 'financiële coup' op de dag dat coup van 1981 wordt herdacht

Gisteren zijn tienduizenden Spanjaarden de straat op gegaan om te demonstreren tegen wat zij een ‘financiële coup’ noemen. Ze deden dat op de dag dat de mislukte staatsgreep van 1981 werd herdacht.


In Madrid liepen tienduizenden mensen mee in de mars tegen de maatregelen van premier Rajoy. Vanuit vier verschillende plekken in de stad kwamen betogers samen op een plein in het centrum. De politie greep hard in toen de sfeer grimmig werd. Zo werden enkele vuilnisbakken in brand gestoken, aldus de NOS.

Ook de corruptiezaken die regeringspartij Partido Popular teisteren, werden op manifestaties in een tachtigtal steden gehekeld. De top van de regeringspartij Partido Popular wordt beschuldigd van het aannemen van grote hoeveelheden zwart geld. Grote demonstraties vonden eveneens plaats in Barcelona, Gran Canaria en La Coruna.

Tot het protest was opgeroepen door het initiatief ‘Marea Ciudadana’ (Burgervloedgolf). Deelnemers waren, onder anderen, sympathisanten van de linkse partij Izquierda Unida en van milieugroepen, en voorts getroffen beroepsgroepen als brandweerlui en mijnwerkers. Ook mensen die slachtoffer zijn van gedwongen huisuitzettingen of van collectieve ontslagen waren massaal aanwezig. De demonstranten willen dat de regering-Rajoy ontslag neemt. “Rajoy, volg de paus en treed af”, luidde het aldus deredactie.be.

Het protest kreeg ook de steun van de sociaaldemocratische oppositieleider Alfredo Pérez Rubalcaba. Hij waarschuwde Rajoy de demonstranten ‘niet te onderschatten’. De werkloosheid bedraagt momenteel 26,9 procent van de beroepsbevolking. Dat is een van de hoogste in Europa.

Geef een reactie

Laatste reacties (91)