1222

Massamoord in Noorwegen

Update: Breivik stuurde uur voor aanslag massamail met 'kill-tips' in ideologisch manifest... Dader bekent massamoord... Noorse politie op zoek naar mogelijke handlanger... Minstens 84 doden bij aanslag op vakantiekamp socialistische jongeren … Gearresteerde verdachte extreem-rechts en bewonderaar van Wilders … PVV-leider: 'Vreselijke aanslag, zieke geest, PVV rouwt mee'

Een als politieman vermomde schutter heeft vrijdagmiddag meer dan tachtig mensen vermoord op het Noorse eiland Utøya. De verdachte is vermoedelijk ook verantwoordelijk voor de zware bomaanslag in het centrum van Oslo kort daarvoor. Die autobom eiste zeven levens.


Op het eiland Utøya, dat ligt in een meer op 30 kilometer van Oslo, werd een jeugdkamp gehouden van de socialistische Arbeiderpartiet, een zusterpartij van de PvdA. Er waren naar schatting zo’n 560 deelnemers, voor het grootste deel jongeren tussen de 14 en 25 jaar.

Volgens ooggetuige Adrian Pracon vertelde de man dat hij onderzoek deed in verband met de terreuraanslag in Oslo. Hij riep de aanwezigen op zich te verzamelen en opende vervolgens het vuur. De jongeren vluchtten daarop in paniek, een groot deel van hen sprong in het water, anderen klommen in bomen of verscholen zich achter struiken. De dader schreeuwde ‘ik maak jullie allemaal dood’ terwijl hij zijn slachtoffers achtervolgde. Pracon, die gewond raakte en in het ziekenhuis ligt, ontsnapte door zich dood te houden. Volgens hem keerde de dader ‘na een uur’ terug uit het bos en ging verder met zijn moordpartij. Hij zou gebruik hebben gemaakt van een pistool, een automatisch wapen en een geweer. 

De NOS schrijft:

De man is de 32-jarige Anders Behring Breivik. Noorse media melden dat hij actief was op verschillende rechtse fora en zich een nationalist noemde. Hij schreef ook kritische stukken over de islam. Volgens de Noorse politie had hij een vergunning voor twee wapens.

Volgens andere bronnen zou hij op zichzelf op zijn Facebook-pagina bestempelen als ‘conservatief christelijk’. Over het motief van de daad is nog niets bekend.

De verdachte heeft een groentekwekerij en daardoor hebben kunnen beschikken over grote hoeveelheden kunstmest. Kunstmest wordt vaak gebruikt voor vervaardigen van autobommen, zoals bij de aanslag op een regeringsgebouw in Oklahoma City (1995) door een rechts-extremist. Daarbij kwamen 168 mensen om het leven.

De rood-groene regeringscoalitie in Noorwegen wordt geleid door Jens Stoltenberg van de Arbeiderpartiet die zelf vele zomers op het eiland dat eigendom is van de socialistische jongerenbeweging heeft doorgebracht. Hij zegt in een reactie dat ‘een paradijs is veranderd in de hel’. 

BBC: ‘Eighty dead’ in Norway shooting

Zie ook: Bomaanslag verandert Oslo in oorlogsplek

Update 9:50

Volgens berichten in de Noorse media zou de verdachte een bewonderaar van Wilders zijn en hem op een Noorse nieuwssite de ‘enige ware conservatief’ hebben genoemd. Die bron is vooralsnog niet te achterhalen. Wel achterhaalde Joop een posting van de verdachte op de rechtse Noorse site Dokument.no (mirror). In december 2009 zet hij een politieke koers uiteen voor de extreem-rechtse beweging die volgens hem af moet van de focus op ras en etniciteit omdat het niet werkt:

50 jaar durende inspanningen van de etnocentrische organisaties / bewegingen (van 1960-2009) zijn compleet mislukt. We weten dit en verdere focus, nadruk op deze strategie zal alleen maar contraproductief zijn en potentieel gevaarlijk voor de huidige Noorse en Europese cultureel conservatieve beweging. Etnocentrische bewegingen zoals BNP (British National Party, red. Joop), National Front zijn niet succesvol en zullen nooit meer dan 10% steun krijgen. Je kunt niet racisme (multikulti) bestrijden met racisme.

Etnocentrisme is daarom compleet het tegenovergestelde van wat we willen bereiken. Wij hebben de Vienna School of Thought als ideologische basis gekozen. Dit betekent oppositie tegen multiculturalisme en islamisering (op culturele gronden) 

Alle ideologische argumenten zijn gebaseerd op anti-racisme. Dit heeft bewezen succesvol te zijn en verklaart waarom de moderne conservatie beweging / partijen die de Vienna School of Thought toepassen zo succesvol zijn: De Vooruitgangspartij (Noorse populistische partij, red. Joop), Geert Wilders, Document.no en vele anderen.

In een andere posting zet hij de basisopvattingen van de Vienna School of Thought uiteen, een beweging waaraan volgens hem is bijgedragen door bekende ‘islam-critici’ als de Noorse blogger Fjordman, Eurabië auteur Bat Ye’or en Robert Spencer.

De kenmerken zijn volgens de verdachte:

– Cultureel conservatisme (anti-multiculturalisme)
– [Tegen] Islamisering
– Anti-racistisch
– anti-autoritair (verzet tegen alle autoritaire haatideologieën)
– Pro-Israel/verdediger van niet-moslim minderheden in Moslimlanden
– Verdediger van culturele aspecten van het christendom
– Blootleggen van het Eurabië project en de Frankfurt School (neo-marxisme/cultureelmarxisme/multiculturalisme) 
– Het is geen economisch beleid en kan standpunten weghalen bij zowel socialisten als kapitalisten

PVV-leider Wilders heeft in een tweet zijn afschuw over de aanslagen uitgesproken en noemt de dader ‘een zieke geest’.

Update 10:15

De eerder genoemde posting waarin de verdachte Wilders een voorbeeldfiguur noemt staat hier

Update 12.40

Aanvankelijk ging men uit van circa 10 doden. Dit getal steeg al snel naar 80. Volgens de laatste informatie is het dodental inmiddels opgelopen naar 84. Om 13.30 zendt NOS de persconferentie live uit.

Update 13.20

De Noorse politie is opzoek naar een mogelijk tweede schutter. Dat meldt NOS op basis van Noorse bronnen. De Noorse politie heeft nog een man aangehouden. Dat meldt onder meer de Volkskrant. Het is nog onduidelijk of de aanhouding van de man verband houdt met de aanslagen. De man werd in bijzijn van de pers gearresteerd en zou een mes bij zich hebben gedragen. Naar eigen zeggen was hij gewapend omdat ‘er al genoeg gekken rondlopen’. De man werd in de omgeving van een hotel opgepakt, waar op dat moment de Noorse premier aanwezig was.

Update 14.40

Lees hier ‘het verzamelde werk van Anders Behring Breivik’; de vertalingen van zijn reacties op de Noorse website document.no.

Update 16.20

Breivik noemt de jongeren die aanwezig waren op het eiland ‘Stoltenberg-Jeugd’, zinspelend op de ‘Hitler-Jugend’. Jens Stoltenberg is de leider van de rood-groene regeringscoalitie in Noorwegen.

Update 18.50

De verdachte van de massamoord, Anders Breivik, heeft inmiddels bekend verantwoordelijk te zijn voor de slachtpartij. Hij heeft ongeveer anderhalf uur de tijd gehad om de jongeren neer te schieten voordat de politie hem kon arresteren. De man gaf zich direct over. Het dodental staat nu op 84, maar kan nog stijgen omdat er nog zo’n vijf mensen worden vermist. De politie onderzoekt nu het water rondom het eiland. Dat meldt de Volkskrant.

Update 23.20

Anders Behring Breivik heeft vrijdag om 14.20 een ideologisch manifest verzonden naar een groot aantal mensen.

In het 1516 pagina’s tellend document dat hij verzond staat onder meer een omschrijving van hoe de strijd tegen het marxisme gevoerd moet worden en hoe je een bom kunt maken van mest.

Breivik:

De tijd voor de dialoog is voorbij. Wij gaven vrede een kans. De tijd is gekomen voor gewapend verzet. PCCTS, de Tempeliers ten behoeve van de vrije volkeren van Europa, verklaren een preventieve oorlog tegen de marxistische culturele/ multi-culturele neokoloniale regimes in West-Europa. Wij erkennen dat Europe technisch sinds 1999 in een burgeroorlog verkeert, toen de Europese en de Amerikaanse culturele marxisten/ multiculturalisten door de NAVO de aanvallen op de christelijke Servische troepen openden en hen beroofden van het recht om de islam te stoppen, in hun geboorteland.

Update 24.07 11.00

Breivik noemt in zijn manifest meerdere malen Nederland. Hij spreekt over de gevaren van islamisering in Europa en ziet Nederland als één van de slachtoffers van de ‘islamitische kolonisatie van Europa door demografische oorlogsvoering’. Volgens zijn prognose zal de bevolking in Nederland in 2070 voor 55 procent uit moslims bestaan, dat meldt de Volkskrant.

Geef een reactie

Laatste reacties (1.222)