41

Massaontslag door inwerkingtreding nieuwe ontslagwet

MKB'ers vragen ontslag honderden werknemers aan door ingang nieuwe wet

Werkgevers in het midden- en kleinbedrijf hebben de afgelopen dagen voor honderden werknemers ontslag aangevraagd, meldt de Volkskrant. Ze deden dit nog voor de nieuwe ontslagwet in werking zou treden, meldt BNR Nieuwsradio woensdag

Op 1 juli werd het grootste deel van de wet Werk en Zekerheid van kracht, deze wet is er onder andere voor bedoelt om de ‘veramerikanisering’ van de arbeidsmarkt een halt toe te roepen. Maar in eerste instantie zorgt de wet juist een voor massaontslag onder werknemers.

Transitievergoeding
Op basis van cijfers van het UWV schrijft de Volkskrant woensdag dat vorige week nog voor 1450 werknemers ontslag werd aangevraagd, een verdubbeling ten opzichte van de laatste weken. Werkgevers blijken dus massaal de nieuwe te willen omzeilen. De nieuwe wet zorgt ervoor dat:

[…] vaste en tijdelijke werknemers krijgen vanaf vandaag bij ontslag een vergoeding, de zogeheten transitievergoeding.

Pascal Besselink, jurist arbeidsrecht bij DAS, reageert bij BNR nieuwsradio op de ontslaggolf:

De ontslagaanvragen speelden al langer, met name voor het midden- en kleinbedrijf, dat deze wet voor problemen kon zorgen was al bekend.

Verder geeft Besselink aan dat veel bedrijven ervoor hebben gekozen om nu te reorganiseren. ‘Als ze dat na 1 juli gedaan zouden hebben, zouden ze meer geld kwijt zijn’ aldus Besselink.  

Meer lezen over waarom de nieuwe Wet en Zekerheid, lees hier

BNR.nl: MKB’ers vragen ontslag honderden werknemers aan door ingang nieuwe wet
Foto cc: Tax Credits

Geef een reactie

Laatste reacties (41)