35

Massastaking voor het gehele onderwijs aangekondigd voor 15 maart

Docenten in alle lagen van het onderwijs bezwijken zo langzamerhand onder de werkdruk en er zijn dringend extra investeringen nodig om die problemen te bestrijden, daarom organiseert de Algemene Onderwijsbond (AOb) op vrijdag 15 maart samen met FNV Onderwijs en Onderzoek voor het eerst in Nederland een gelijktijdige staking in alle sectoren van het onderwijs. De staking wordt gesteund door alle actiegroepen van de verschillende sectoren, zoals PO in Actie en WO in Actie, alleen vakbond CNV Onderwijs doet niet mee.

Volgens AOb-voorzitter Liesbeth Verheggen stapelen de problemen zich op in het onderwijs. Ze zegt in de Volkskrant:

De werkdruk is in alle sectoren te hoog. Op basis- en middelbare scholen en in het mbo zie je de lerarentekorten oplopen. De stakingsbereidheid onder onze leden is hoog.

De AOb wil dat het kabinet de komende jaren investeert in hogere salarissen en werkdrukverlaging. Dit jaar zou er van de bonden al bijna 3 miljard euro bij moeten voor het hele onderwijs. Het ministerie van Onderwijs wil nog niet reageren op de aangekondigde acties, maar wijst op de extra investering van 831 miljoen die het kabinet uittrekt voor onderwijs. Minister Slob van Onderwijs liet deze zomer weten dat het onderwijs niets meer bij krijgt deze kabinetsperiode. Onderwijsinstellingen zelf zeggen de zorgen over het onderwijs te delen en begrip te hebben voor de actie, maar de staking niet te steunen, omdat zij ouders en studenten zo min mogelijk willen belasten.

Cc-foto: SP

Geef een reactie

Laatste reacties (35)