6

Matchfixing is niet uit te bannen

ZEMBLA over wedstrijdmanipulatie in binnen- en buitenland

Begin dit jaar onthult Europol het grootste matchfixing schandaal in het Europese voetbal. Honderden wedstrijden blijken gemanipuleerd door criminele bendes. Dagelijks wordt er over de hele wereld illegaal gegokt op voetbalwedstrijden. Het is een miljarden business. Officier van justitie A. Bachmann, verantwoordelijk voor het Duitse onderzoekdeel van het Europolrapport, zegt in ZEMBLA: “Wij gaan ervan uit dat er nog steeds wedstrijden worden omgekocht en spelers bereid zijn te manipuleren.”


Marco Paoloni, oud-keeper van de Italiaanse voetbalclub U. S. Cremonese, wordt in 2012 voor de tweede keer geschorst. Hij blijkt meerdere wedstrijden gemanipuleerd te hebben. Paoloni ging zelfs zo ver dat hij tijdens de wedstrijd slaapmiddelen in de drank van zijn eigen teamgenoten mengde. De Italiaanse politie ontmaskert hem na het afluisteren van zijn telefoongesprekken. Paoloni heeft gokschulden bij de maffia. Ze chanteerden hem, vertelt Paoloni in ZEMBLA: “Hij zei dat ik hem 100.000 Euro schuldig was. Maar als ik nou één of twee wedstrijden zou manipuleren, dan was mijn schuld weggestreept.”

Bachmann kent de trucs van deze criminele bendes. Hij heeft in Duitsland al meer dan 300 verdachten in matchfixingzaken verhoord, 14 zijn veroordeeld. De officier van justitie benadrukt dat spelers niet alleen slachtoffer zijn maar ook actief hun diensten aanbieden aan goksyndicaten. “Als hun gedrag opvalt, worden deze spelers tijdelijk naar andere clubs overgeplaatst om daar een tijdje ‘gewoon’ te spelen om vervolgens verder te manipuleren.”

Ook in Nederland vindt wedstrijdmanipulatie plaats, weet Iwan van Duren, sportjournalist van Voetbal International. “We worden benaderd door Nederlandse voetbalspelers, we weten ook van omkoopzaken in Nederland, in teams die daaraan meededen.”

ZEMBLA: Gokken langs de lijn, donderdag 14 maart 2013 om 21.10 uur bij de VARA op Nederland 2.

Geef een reactie

Laatste reacties (6)