Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Maurice de Hond gaat deze verkiezingen niet stemmen

  •  
23-02-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
342 keer bekeken
  •  
SCHIPHOL-NEWCONOMY-DE HOND

© 2001-02-07 10:41:47 SCHIPHOL/7-2-2001. Maurice de Hond woensdag tijdens zijn openbare bijeenkomst voor pers en aaandeelhouders over de gang van zaken rond het door hem opgerichte bedrijf Newc

In een interview met De Nieuwe Revu zegt de Maurice de Hond dat hij voornemens is om niet te stemmen bij de komende Tweede Kamerverkiezingen. ‘Ik denk dat je als kiezer steeds minder te vertellen hebt, en dat de invloed van de kiezer op de regering en op het beleid eigenlijk nul is’ aldus de Hond. Volgens de bekendste opiniepeiler van Nederland is de politiek de laatste tien tot twintig jaar op geen enkele manier bezig geweest om de invloed van de kiezer te vergroten, wat hij erg kwalijk vindt. Door zijn stem uit te brengen meent hij deze tendens alleen maar legitimeren.
"Er is bijna geen democratisch land ter wereld waar de burger zo op afstand van de politiek staat als in Nederland."
Volgens de Hond kunnen politici na het sluiten van de stembussen doen waar ze zelf zin in hebben. ‘Als er verkiezingen of referenda zijn geweest, hoor ik politici zeggen dat ik blijkbaar iets bedoeld heb met mijn stem, wat ik er absoluut niet mee bedoeld heb.’ De opiniepeiler vindt dat het Nederlandse verkiezingssysteem het mogelijk maakt om een stem op verschillende manieren te interpreteren. Dit betekent dat politici volgens hem vaak keuzes legitimeren aan de hand van een mandaat van de kiezer dat hen niet gegeven is. ‘Ik wil dat niet meer mogelijk maken. Als ik toch bijna geen invloed heb, dan kan ik net zo goed niks doen’ aldus de Hond.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.