47

‘Mauro mag voorlopig in Nederland blijven’

Achter de schermen wordt gewerkt aan een compromis waarbij Mauro vanuit Nederland een studievisum mag aanvragen

Mauro Manuel, de 18-jarige asielzoeker uit Angola die door de CDA-fractie dreigt te worden uitgezet, kan naar alle verwachting voorlopig nog in Nederland blijven. Dat meldt het NOS-journaal. Tijdens het debat afgelopen donderdag weigerde minister Leers (Immigratie en Asiel) antwoord te geven op de vraag of Mauro zijn studievisum-aanvraag vanuit Angola moet doen, of vanuit Nederland mag doen. Vandaag is bekend geworden dat wordt gewerkt aan een compromis dat het voor Mauro mogelijk moet maken om dat vanuit zijn woonplaats in Limburg te doen.

Minister Leers weigert gebruik te maken van zijn discretionaire bevoegdheid en Mauro Manuel een verblijfsvergunning toe te kennen. Om Mauro toch in Nederland te kunnen houden adviseert hij de jongen een studievisum aan te vragen. Of hij deze toegewezen zal krijgen, is nog volkomen onduidelijk. Wel legt dit extra druk op de jongen, omdat het ook niet duidelijk is wat er zal gebeuren met Mauro wanneer hij bijvoorbeeld zakt voor een examen.

Unicef maakte maandag bekend dat het uitzetten van Mauro in strijd is met het VN Kinderrechtenverdrag en het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens. De Nederlandse regering heeft beide verdragen erkend en dient zich hier dan ook aan te houden.

Unicef:

Het beleid van het kabinet is niet in strijd met de verdragen. Maar het uitzetten van een minderjarige jongen die al meer dan 5 jaar in Nederland woont, is dat wel.

Geef een reactie

Laatste reacties (47)