245

‘Maxima doneerde ton aan nieuwe paus’

Prinses zou volgens Argentijns tijdschrift in geheim 128.000 euro hebben gedoneerd ... Foto opgedoken van nieuwe paus met dictator Videla

Prinses Maxima zou de nieuwe paus tijdens zijn periode als kardinaal in Argentinië financieel hebben gesteund. Dat beweert het Argentijnse weekblad Noticias met een artikel uit 2008. Maxima 128.000 euro in het geheim zou hebben geschonken aan de nieuwe leider van de rooms-katholieke kerk.

Volgens journaliste Maria Fernanda Villosio zou hij toentertijd zijn televisiezender hebben onderhouden.

Hoewel de Rijksvoorlichtingsdienst deze beschuldigingen altijd stellig heeft ontkend, beweert Noticias dat Maxima – zelf ook katholiek – per maand 12.000 euro aan de katholieke kerk heeft toegezegd.

Er gaan vrijwel meteen na de verkiezing van de Argentijnse jezuïet geruchten de ronde over zijn rol en houding tijdens de junta. Op Twitter circuleert een foto van de nieuwe kerkelijke leider met Videla, de Argentijnse dictator die tijdens een schrikbewind tussen 1976 – 1981 verantwoordelijk was voor de dood van minstens 30.000 Argentijnen.

Ook de gerenommeerde Argentijnse journalist Horacio Verbitsky schreef in 2005 zijn boek El Silencio (Stilte) over de rol van de kerk bij de wandaden onder Videla. Zo zou Bergoglio de marine persoonlijk toestemming hebben gegeven om – tijdens een bezoek van een mensenrechtencommissie – politieke tegenstanders van Videla te verstoppen in zijn buitenverblijf.

Update donderdag 10.30: ‘Nieuwe paus was betrokken bij ontvoering’
Weer een negatief verhalen over de nieuwe paus. Mensenrechtenactivisten en journalisten beschuldigen Bergoglio van verantwoordelijkheid voor ontvoering, zo meldt BNR:

De leiding van de jezuïetenorde zou twee jezuïeten, die tijdens de eerste maanden van de militaire dictatuur in 1976 werkten in arme wijken in Buenos Aires, hebben verzocht hun werkplekken te verlaten om problemen met de militaire autoriteiten te voorkomen. Het werk in arme wijken werd als socialistisch en dus verdacht beschouwd. Het tweetal weigerde zijn stek te verlaten.

“Dat is een stevige beschuldiging, die is gedaan in een boek waarin de familieleden van één van de priesters deze openbaring deed”, zegt Argentinië-correspondent Peter Scheffer. “Ze werden gearresteerd, omdat ze als jezuïeten weigerden mee te werken aan de militaire dictatuur. Ze vonden dat de kerk zich echt uit moest spreken tegen mensenrechtenschendingen.”

Dagblad De Limburger: ‘Maxima geeft heimelijk een ton aan de kerk

The Guardian: The sins of the Argentine church

BNR: ‘Nieuwe paus was betrokken bij ontvoering’

Geef een reactie

Laatste reacties (245)