53

‘Maximaal 100 miljard naar Spanje’

Update: Spanje accepteert noodhulp ... Druk op Spanje om noodhulp te accepteren neemt toe ... Spaanse regering nog niet onder de indruk

De eurolanden zijn bereid maximaal 100 miljard euro beschikbaar te stellen voor Spanje. Dat hebben meerdere bronnen rond het crisisoverleg vandaag laten weten. De ministers van Financiën van de zeventien landen in de eurozone, waaronder Nederland, overleggen vanmiddag vanaf 16 uur telefonisch over Spanje. Spanje heeft de hulp inmiddels aanvaard.

Eerder verklaarde het Internationaal Monetair Fonds dat de noodlijdende Spaanse economie zeker 40 miljard euro nodig heeft om het hoofd boven water te houden. De president van de Duitse centrale bank, Jens Weidmann, drong er bij de Spaanse regering in een interview met de krant Welt am Sonntag op aan ook daadwerkelijk om steun te vragen:

Als Spanje zich overweldigd voelt door zijn financiële behoefte, moet het de middelen gebruiken die daarvoor in het leven zijn geroepen.

Het rapport van het IMF had de mening van de Spaanse regering over het vragen van Europese noodsteun eerder op de dag nog niet veranderd, liet een woordvoerder van het Spaanse ministerie van Economische Zaken. Inmiddels heeft Spanje volgens de NOS de steun wel geaccepteerd. 

Volkskrant: ‘Eurolanden stellen maximaal 100 miljard euro voor Spanje beschikbaar’ 
BNR: Spanje reageert gelaten op IMF 

Geef een reactie

Laatste reacties (53)