14

Maximaal twee kinderen voor moslims in Birma

Autoriteiten hopen spanningen tussen boeddhisten en moslims te sussen door geboortebeperking ... Oppositieleider Aung San Suu Kyi: Maatregel is discriminerend

In de Birmese deelstaat Rakhine mogen moslims niet meer dan twee kinderen op de wereld zetten. Dat hebben de lokale autoriteiten besloten in een poging de hoogoplopende spanningen tussen boeddhisten en moslims te sussen. De beperking geldt in de twee gemeenten Buthidaung en Maundaw, aan de grens met Bangladesh.

Hoewel de autoriteiten er nog niet over uit zijn hoe zij de limiet gaan handhaven, voerden zij afgelopen week toch het twee-kindbeleid in, in de twee gemeenten waar bijna enkel moslims wonen.

Woordvoerder van het deelstaatbestuur Win Myaing:

De groei van de Rohingya-bevolking is tienmaal zo groot als die van de Rakhine (-boeddhisten, red.) Overbevolking is een van de oorzaken van de spanningen.” 

De Rohingya’s worden gezien als indringers uit Bangladesh. Door de autoriteiten van Birma worden ze niet erkend als staatsburgers terwijl ze al generaties lang in Birma wonen. Circa 192 moslims zijn het afgelopen jaar door boeddhistische knokploegen vermoord. Duizenden verloren hun huizen door aangestoken branden en ruim 140 duizend mensen sloegen op de vlucht en verblijven sindsdien in vluchtelingenkampen.

De Birmese oppositieleider Aung San Suu Kyi heeft forse kritiek geuit op het besluit van de lokale autoriteiten. Ze noemt de maatregel discriminerend en in strijd met de mensenrechten.

“Als ze het recht op burgerschap zouden hebben, zouden de meeste problemen opgelost zijn”, aldus Nyan Win, woordvoerder van de oppositiepartij van Suu Kyi.

Al Jazeera: Myanmar’s Suu Kyi condemns two-child policy

NOS: Kritiek Suu Kyi op geboortepolitiek

Geef een reactie

Laatste reacties (14)