17

May tovert 1 miljard tevoorschijn voor gedoogsteun Noord-Ierse homofobe klimaatontkenners

De Britse premier Theresa May heeft voor een miljard pond een gedoogcoalitie ‘gekocht’ met de extreem conservatieve Democratic Unionist Party (DUP). De Noord-Ierse partij is tegen abortus en het homohuwelijk is, wil de doodstraf opnieuw invoeren en gelooft niet in de evolutietheorie, of in klimaatopwarming. Ze zullen nu in ruil voor het bedrag Theresa May steunen bij belangrijke stemmingen in het Britse parlement.

De coalitie wordt in het Verenigd Koninkrijk met hoon ontvangen. Zo werd Jeremy Corbyn, de leider van Labour, tijdens de verkiezingen door de Tories verweten dat hij contacten zou hebben met de Irish Republican Army (IRA). Nu sluit May zelf een deal met een partij die banden had met loyalistische paramilitairen. The Daily Mail noemt het een ‘coalition of crackpots’.

May zei in haar verkiezingscampagne ‘dat er geen magische geldboom is’, waarmee ze zusters in de gezondheidszorg betere lonen kon betalen. Nu haar verkiezingsuitslag dramatisch is tegengevallen, kan ze ineens wel schudden aan haar ‘magic money tree’. Een columnist van The New Statesman noemt haar premierschap ‘de meest gesubsidieerde baan in het VK’. Tim Farron, de leider van de Liberal Democrats, noemde het een ‘shoddy little deal’ en beschuldigde May ervan het geld van belastingbetalers in de rondte te gooien om haar eigen positie te behouden.

Het infamauze ‘money tree’ fragment is hier terug te zien:

Bron: Konbini, Volkskrant
Lees ook: Nieuwe partners Theresa May geloven niet in evolutietheorie

Geef een reactie

Laatste reacties (17)