24

May: ‘Chemische moordaanslag werd gepleegd door Russische agenten’

De aanslag met het dodelijke gifgas novitsjok in Groot-Brittannië gericht tegen oud-spion Sergej Skripal en zijn dochter Joelia, is in maart gepleegd door twee Russische agenten. Dat heeft premier Theresa May verklaard in het parlement. Volgens haar is het uiterst waarschijnlijk dat de operatie van de geheime dienst GRU vooraf is goedgekeurd door verantwoordelijken in het Kremlin.

Alexander Petrov en Ruslan Bosjirov zijn twee dagen voor de aanslag het land binnengekomen. Ze spoten het gif, dat in een parfumflesje van Nina Ricci zat, op de voordeur van de slachtoffers. Beiden werden ernstig ziek maar overleefden de aanslag.

In juni kwamen twee Britse burgers door onbekende oorzaak in contact met het flesje. De 44-jarige vrouw overleed, haar partner overleefde de vergiftiging. Mogelijk heeft het slachtoffer het gif direct op haar huid gespoten.

De twee verdachten zijn na de aanslag teruggekeerd naar Rusland. Londen vraagt niet om uitlevering omdat Rusland geen staatsburgers uitlevert. Wel is een Europees arrestatiebevel uitgevaardigd.

250 detectives hebben meer dan 11.000 uur aan opnamen van beveiligingscamera’s bekeken en zo het spoor van de verdachten kunnen reconstrueren.

Geef een reactie

Laatste reacties (24)