Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

May wil niet weg, rekent op coalitie met minimale meerderheid om land 'zekerheid' te bieden

  •  
08-06-2017
  •  
leestijd 6 minuten
  •  
BRITAIN-VOTE

© 2017-06-09 13:53:11 Britain's Prime Minister and leader of the Conservative Party Theresa May, (L), accompanied by her husband Philip, leaves after delivering a statement outside 10 Downing S

Update 14:00
Theresa May wil door regeren in een coalitie met de DUP, de Democratic Unionist Party uit Noord-Ierland die in 1971 werd opgericht door dominee Ian Paisley. De partij heef 10 zetels in het parlement. Die coalitie telt dan 327 zetels, een meerderheid van twee in het 650 zetels tellende House of Commons. Volgens May kan ze een stabiele regering vormen die zekerheid biedt en de Brexit-onderhandelingen kan gaan voeren. “Zekerheid is wat dit land nu nodig heeft”, zei ze in een korte verklaring.
Theresa May met een van de haar uitdagers, Lord Buckethead, die 249 stemmen haalde.
Update: 11:20
Theresa May is niet van plan nu al af te treden. Om 12 uur Nederlandse tijd brengt ze een bezoek aan Buckingham Palace en zal ze de koningin verzoeken om de opdracht een nieuwe regering te vormen. Dat heeft de BBC bevestigd gekregen.
Update 11:00 uur
Jeremy Corbyn, de Labour-leider die door de media en critici voortdurend als ‘onverkiesbaar’ werd neergezet, heeft een veel grotere overwinning geboekt dan Labour in eerdere jaren. Labour wist 40,8 procent van het absolute aantal stemmen – de zogeheten popular vote – te behalen. Dat is ruim vijf procent meer dan Tony Blair in 2005 en 10 procent meer dan bij de vorige verkiezingen. De Conservatieven haalden maar marginaal meer stemmen: 42,4 procent, een verschil van maar 1,6 procent met Labour. Door het districtenstelsel krijgen de Conservatieven wel veel meer zetels dan Labour.
In zijn eigen district haalde Corbyn een overweldigende meerderheid. Meer dan 40.000 kiezers stemden op he m in de Londense wijk North Islington. Dat zijn er tienduizend meer dan bij de vorige verkiezing. De Conservatieven-kandidaat haalde nog geen 7.000 stemmen. Theresa May haalde in haar eigen district minder stemmen: 37.000, een verlies van meer dan 1 procent. Labour boekte er een winst van 7,5 procent en haalde meer dan 11.000 stemmen.
De populistische Ukip verloor 3 miljoen kiezers en faalde in alle districten. De partij krijgt geen zetel in het parlement.
Labour won 261 zetels in het parlement. De Conservatieven gingen terug naar 317 zetels.
Update vrijdag 9 juni 08:30
De oude Britse volkswijsheid ‘June is the end of May’ wordt opnieuw bewaarheid. De positie van Theresa May die dacht haar mandaat te kunnen vergroten met het tussentijds uitschrijven van nieuwe verkiezingen is onhoudbaar nu ze de comfortabele meerderheid van haar partij heeft verspeeld. De maandenlang door de pers verguisde Jeremy Corbyn blijkt een succesvolle strategie gevolgd te hebben. Hij liet zich niet duidelijk uit over de Brexit waardoor hij zowel de voor- als tegenstanders aan zich wist te binden. De Schotse nationalisten, waar veel Labour-kiezers bij de vorige verkiezingen hun heil zochten nadat het einde van de doodlopende Derde Weg was bereikt, hebben eveneens verloren met een uitgesproken pro-EU campagne. Maar ook de Ukip, aanstichters van het onzalige uittredingsavontuur, zijn hard afgestraft. Nigel Farage, drijvende kracht achter het Brexit-referendum wist opnieuw geen zetel te bemachtigen, net als bij de vorige zeven verkiezingen. Zijn opvolger slaagde er evenmin in de Conservatieven te verslaan, ook al had hij zich verkiesbaar gesteld in een district dat sterk pro-Brexit stemde.
Corbyn spreekt de kiezer ook veel meer aan dan de media, verslaafd aan het politieke spel en glamour, meenden. De kiezers waarderen zijn consistent linkse koers waar hij manmoedig aan vasthield onder een storm van hoon en spot. In interviews bleef hij volledig overeind onder het vragenvuur terwijl May in de problemen kwam. Ideeën als het hernationaliseren van de spoorwegen en het herzien van de banden met Saoedi-Arabië, bondgenoot van Trump en May, spreken veel mensen aan.
Het rampzalige verlies van de Conservatieven wordt vooralsnog geweten aan de rampzalige verkiezingscampagne die ze voerde. Ze weigerde deel te nemen aan tv-debatten, ze stuntelde tijdens tv-interviews, ze hamerde op bezuinigingen en presenteerde plannen als het afschaffen van schoollunches of het opeten van het eigen huis voor zieke ouderen. Tegelijkertijd spreidde ze een forse arrogantie ten toon. Zo reisde ze naar Wales om daar te verklaren dat het gedaan was met de Labour-partij. Dat bleek door de kiezers als een uitdaging te zijn opgevat. May verloor in Wales.
Jeremy Corbyn heeft May opgeroepen af te treden en het lijkt een kwestie van tijd voordat haar eigen partij dat ook doet. Dat plaatst het Verenigd Koninkrijk in een lastig parket. May riep de verkiezingen uit nadat ze artikel 50, de uittreding uit de EU, in werking had laten treden. Ze gokte dat ze met een groter mandaat sterker bij de onderhandelingen zou staan. Die onderhandelingen beginnen al deze maand en het is ernstig de vraag of het land dan wel een regering heeft. Een zwakkere positie is nauwelijks voorstelbaar. Het is de zoveelste blunder van de Conservatieven. Het uitbrengen van een verkiezingsmanifest met harde maatregelen, de keuze voor een harde Brexit en de steun aan Donald Trump, stuk voor stuk zijn het ideologische stappen die de kiezers hebben weggejaagd.
Het einde van de ellende blijkt vooralsnog niet in zicht voor de Tories. Als mogelijke opvolger is Boris Johnson in beeld, de columnist die de Brexit-campagne leidde en als dank minister van Buitenlandse Zaken mocht worden. Hij zou kunnen trachten een coalitie te vormen met de rechtse Noordierse protestanten om zo met een minimale meerderheid te regeren. Een van de problemen daarbij is dat de Brexit mogelijk de verhoudingen in Noord-Ierland weer op scherp zet.
Update: De eerste exitpolls van de verkiezingen in Groot-Brittannië zijn binnen. De conservatieven van de huidige premier, Theresa May, behalen volgens deze exitpolls 314 zetels. Jeremy Corbyns Labourpartij staat op 266 zetels. Dat betekent dat geen enkele partij een meerderheid heeft weten te halen; daar zijn 326 zetels voor nodig.
Bij de vorige verkiezingen in 2015 haalde de regeringspartij nog 329 zetels.
May schreef de verkiezingen uit omdat ze haar mandaat om de Brexit voor elkaar te krijgen wilde versterken. Ze is immers een ongekozen premier. Hoewel de conservatieven nog steeds de grootste partij zijn, zijn ze nu wel hun meerderheid kwijt. Of die versterking van mandaat gelukt is, valt dus te betwijfelen.
Oppositiepartijer SNP, de Lib Dems en Labour hebben volgens de exitpolls, met respectievelijk 34, 14 en 266 zetels, gezamenlijk evenveel zetels als May’s partij: 314.
Eerder schreef Theresa May nog dat ze, als ze slechts zes zetels zou verliezen, ze de verkiezingen zou verliezen. Volgens de exitpolls verliest ze er zelfs 15.
De Brexit-onderhandelingen met Europa beginnen over slechts 11 dagen. Voor die tijd moeten de partijen met elkaar onderhandeld hebben in welke coalitievorm ze die onderhandelingen aangaan.
Eerder: Wie mag zich na donderdag de nieuwe premier van Groot-Brittannië noemen: blijft de huidige conservatieve premier Theresa May aan de macht, of zal zij haar ambt moeten afstaan aan de voorman van Labour Jeremy Corbyn? Om 8 uur donderdagochtend gingen de stembussen open.
Het was Theresa May die in april vervroegde verkiezingen aankondigde. Een strategische zet om bij een verwachte forse overwinning meer politieke slagkracht te hebben om de onderhandelingen met de Europese Unie over de Brexit te kunnen voeren. Dat leek een handige manoeuvre, ware het niet dat er sindsdien flink wat misging in het Tory-kamp van May. De huidige premier blunderde echter de campagne door en was opvallend zwak in debatten, als ze er überhaupt al was. Dit in tegenstelling tot een voor velen onverwacht krachtig optreden van Jeremy Corbyn. Daar komt nog bij dat het Groot-Brittannië onder leiding van May in drie maanden tijd evenzoveel aanslagen te verduren heeft gehad. In de laatste peilingen stonden de Conservatieven nog op winst, maar het verschil met Corbyns Labour was zeer klein.
De Britten kunnen tot donderdagavond 11 uur (10 uur plaatselijke tijd) hun stem uitbrengen. In totaal mogen 46,9 miljoen mensen stemmen en de verwachting is dat de opkomst hoog zal zijn. Vooraf werd al aangekondigd dat mensen die na de officiële sluiting van de stembureaus nog in de rij staan, alsnog hun stem mogen uitbrengen. In totaal zijn er 650 parlementszetels te verdelen. Bij de vorige verkiezingen in 2015 gingen 331 daarvan naar de Conservatieven.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.