Laatste update 09:12
56

May stelt brexit-stemming uit, heeft geen idee wat ze met Ierse grens aanmoet

Theresa May wil de tweede stemming in het Britse parlement over haar brexitakkoord uitstellen tot het einde van de maand. Die stemming zijn eigenlijk volgende week plaatsvinden, maar dat zou niet genoeg tijd zijn voor May om met een nieuw voorstel te komen.

De grootste puzzel voor May is de grens tussen Ierland en Noord-Ierland. Die eerste is en blijft lid van de EU, die laatste vertrekt bij een Brexit samen met het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. In het vorige voorstel van May, het akkoord dat werd weggestemd, stond dat die grens hoe dan ook open bleef, zelfs bij een no-deal-brexit. Maar dat zou betekenen dat het Verenigd Koninkrijk ook lid blijft van de douane-unie en daar zijn de brexiteers mordicus tegen.

May zal voor een nieuwe oplossing volledig op haar eigen creativiteit moeten vertrouwen, want vanuit Europa komen er geen nieuwe voorstellen meer. Daarover was EU-president Donald Tusk woensdag luid en duidelijk. Verwacht wordt dan ook dat het hele brexit-proces nog wel vertraging zal oplopen, maar ook dat de kans op een no-deal-brexit, dus zonder wat voor akkoord dan ook, met de dag toeneemt. De geplande uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de EU staat vooralsnog gepland op 29 maart.

Bron: NOS / cc-foto: EU2017EE

Geef een reactie

Laatste reacties (56)