25

May stelt stemming opnieuw uit, EU bereid Brexit te vertragen tot 2021

De Britse premier Theresa May heeft een geplande stemming over een nieuw Brexit-voorstel die voor komende week stond gepand, verschoven naar 12 maart. Volgens May wordt er vooruitgang geboekt in de gesprekken met Brussel maar heeft ze meer tijd nodig. Ze blijft ondertussen vasthouden aan 29 maart als de datum waarop het land zich losscheurt uit de Europese Unie, ook al heeft niemand enig idee onder wat voor voorwaarden dat gebeurt. Afgelopen week dreigde een aantal minister in haar kabinet met een opstand als ze de optie voor een ‘no deal’-Brexit, het meest rampzalige scenario, niet van tafel haalt.

Er wordt komende woensdag wel gestemd over alternatieve voorstellen voor de Brexit maar die zijn ingediend door parlementariërs. Zo is er het voorstel van Yvette Cooper (Labour) en een voormalig Conservatief om de Brexit uit te stellen. The Guardian meldt op basis van bronnen in Brussel dat de EU bereid is de Brexit uit te stellen tot 2021. De verlenging met 21 maanden moet de Britten in staat stellen een oplossing te vinden voor de grens met Ierland, een van de grootste struikelblokken in het uittredingsproces.

Ondertussen gaat de staalfabrikant British Steel voor 110 miljoen euro het schip in als er een ‘no deal’-Brexit komt. Vanwege de Brexit zonder afspraken kan het bedrijf geen beroep meer doen op EU-emissierechten en moet deze aanschaffen op de wereldmarkt. Daar moet flink gedokt worden.

cc-foto: Number 10

Geef een reactie

Laatste reacties (25)