Laatste update 15:35
28

Macron niet van plan Brexit-uitstel te verlenen

Update 15.30 uur:
De Franse president Emmanuel Macron is niet van plan om Theresa May donderdag bij de stemming van de Europese Raad uitstel te gunnen van de Brexit-deadline, dat meldt het Franse weekblad Le Point. Volgens Macron is de tijd gekomen om eindelijk een beslissing te nemen. Voor uitstel is een unaniem oordeel van de Raad vereist.

Eerder:
De Britse premier May gaat de EU om een kort uitstel van de Brexit-deadline vragen. Dat melden de BBC en Sky News. Volgens Sky zal May vandaag in een brief aan EU-voorzitter Donald Tusk niet vragen om lang uitstel, terwijl ze eerder juist aangaf dat het daarop uit zou draaien indien haar deal het niet zou halen. Waarschijnlijk zal May vragen om een uitstel van drie maanden, tot 30 juni.

Of May dat uitstel krijgt is nog maar zeer de vraag, aangezien de 27 EU-lidstaten unaniem moeten besluiten om dat toe te staan. Bovendien heeft de EU aangegeven dat uitstel alleen zal worden verleend indien er goede redenen worden gegeven waarom dat noodzakelijk is. Langer blijven doormodderen en voor de zoveelste keer onderhandelen met May die steeds exact dezelfde onmogelijke eisen stelt is niet iets waar de EU naar uitkijkt en bovendien is er geen zicht op een parlementaire meerderheid voor een Brexit-deal die binnen haar bereik ligt. Zonder parlementaire goedkeuring van een eventueel akkoord wordt automatisch een No Deal-Brexit getriggerd.

Ook als de EU May uitstel gunt, is No Deal geenszins van de baan. Eind mei zijn de Europese verkiezingen. Als er tegen die tijd nog steeds geen goedgekeurd Brexit-akkoord ligt en het VK ook geen Europese verkiezingen heeft georganiseerd – wat niet in de huidige planning zit – is No Deal alsnog een feit.

1000 dagen na het referendum en 9 dagen voor de originele Brexit-deadline is nog volstrekt onduidelijk wat er gaat gebeuren. No Deal lijkt op dit moment het meest waarschijnlijke scenario, maar de onvrede in het parlement over de handelswijze van May heeft inmiddels een kookpunt bereikt. In theorie kan nog steeds besloten worden om Brexit af te blazen, en een tweede referendum of nieuwe verkiezingen zouden in de ogen van de EU legitieme redenen zijn voor een (lange) uitstelperiode van de deadline. Ondertussen weten veel EU-burgers in het VK niet of zij en hun kinderen over 9 dagen nog recht op verblijf hebben en drijft de voortdurende onzekerheid en besluiteloosheid burgers, bedrijven en instanties tot grote wanhoop.

Geef een reactie

Laatste reacties (28)