Laatste update 11:11
68

May waarschuwt: ‘Steun mij, anders misschien helemaal geen Brexit’

De Britse premier Theresa May heeft gewaarschuwd dat wanneer haar onderhandelingsstrategie binnen Europa gedwarsboomd wordt, er misschien wel helemaal geen Brexit komt. Dat schrijft May in een gastbijdrage in de krant Mail on Sunday: ‘Er zijn mensen die proberen een overeenkomst te ondermijnen die noodzakelijk is om ons voor te bereiden op een leven buiten de Europese Unie.’

May schrijft dat ze weet dat er tegenstanders zijn, ook binnen haar eigen partij, van de koers die ze tot nu toe volgt. Een koers die volgens velen veel te slap is en te veel toegeeft aan de eisen van Brussel. Een week geleden stapten de minsters Davis en Johnson al om die reden op. Het waren niet de eerste kabinetsleden die May vanwege de Brexit verloor en gespeculeerd wordt dat ze ook niet de laatsten zullen zijn. Maar, zegt May, niemand heeft nog ‘praktische alternatieven’ geboden en om die reden is het noodzaak dat haar criticasters zich ‘praktisch en pragmatisch’ opstellen en haar Brexit-strategie steunen.

Het lijkt een wanhoopsdaad van de Britse premier, wier regering krap negen maanden voor de Brexit-deadline ernstig verdeeld is en in een diepe crisis lijkt te verkeren. De hardliners binnen May’s Conservatieve partij pleiten voor een zogenaamde harde Brexit, waarbij het zich direct volledig los maakt van de Europese Unie. May lijkt te kiezen voor een mildere variant, waarbij gepoogd wordt een vrijhandelsakkoord met de Europese Unie tot stand te brengen om zo te voorkomen dat in Groot-Brittannië gevestigde bedrijven zich massaal naar het vasteland spoeden. Het meest recente voorbeeld daarvan is financiële instelling Lloyd’s of Londen, sinds het midden van de 17de eeuw gevestigd in Londen, dat deze week bekendmaakte naar Brussel te verkassen. Topvrouw Inga Beale zei daarbij te verwachten dat ‘veel andere banken, verzekeraars en andere financiële dienstverleners ook snel in beweging zullen komen’.

In het artikel in de Mail on Sunday spreekt May de beschuldiging tegen dat ze in Brussel over zich heen laat lopen: ‘De onderhandelingen zullen niet makkelijk zijn, maar ik ben ook niet van plan om ze makkelijk te maken. Zoals president Trump al zei: ik ben een stevige onderhandelaar. En wat ik hem vrijdag al duidelijk maakte zeg ik vandaag ook tegen het Britse volk: ik zal onze nationale belangen niet op het spel zetten in Brussel. Ik ga ervoor vechten. Ik ga vechten voor onze Brexit-deal, want het is de juiste deal voor Groot-Brittannië”.

Donald Trump had overigens zo zijn eigen strategie in gedachten voor May. De Amerikaanse president vond dat de Britse premier moet stoppen met onderhandelen en de Europese Unie gewoon moet aanklagen:

Bronnen: Mail on Sunday, Gazet van Antwerpen / Beeld: EU2017EE

Geef een reactie

Laatste reacties (68)