Laatste update 14:46
17

May wil akkoord met Europese Unie over Brexit openbreken

De Britse premier Theresa May zal de Europese Unie vragen de eerder overeen gekomen Brexit-deal opnieuw te bespreken. May wil over bepaalde punten opnieuw onderhandelen, omdat ze anders geen mogelijkheden ziet een akkoord binnen haar eigen conservatieve partij geaccepteerd te krijgen. Een amendement van partijgenoot en parlementslid Graham Brady, dat een terugkeer naar de onderhandelingstafel in Brussel mogelijk maakt, wordt door May gesteund, schrijft de Independent. Een woordvoerder van May zei na de ministerraad op dinsdag:

De premier zegt dat het parlement tijdens meerdere gelegenheden heeft laten weten wat het niet wil. De EU heeft ons gevraagd wat we dan wél willen, wat dit parlement zal accepteren – ze zegt nu dat een stem voor het Brady-amendement duidelijk maakt dat de backstop de hoofdoorzaak is waarom het Huis dit akkoord niet kan steunen.

De backstop is een noodoplossing voor de situatie die ontstaat bij de Iers/Noord-Ierse grens na een Brexit. Als voor de uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie geen definitief akkoord is gesloten dat het vrije verkeer over deze historische beladen grens regelt, treedt die noodoplossing in werking. Dit om te voorkomen dat spanningen zoals die zich in het verleden voordeden weer kunnen oplaaien. May wil onder andere over dit punt opnieuw onderhandelen. Vanavond rond 20.00 uur Nederlandse tijd zal er in het parlement gestemd worden over het voorstel.

Cc-foto: Tiocfaidh

Geef een reactie

Laatste reacties (17)