26

Mazelen bezig met opmars, antivaxxers stoppen flyers in tijdschriften

Het aantal gevallen van de mazelen in Europa lag in het eerste halfjaar hoger dan in heel 2018 – toen het aantal infecties ook al een hoogtepunt bereikte. In de eerste zes maanden kregen bijna 90.000 Europeanen de mazelen en overleden er 37 mensen aan de infectieziekte, blijkt uit cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO.

Met name Oekraïne is zwaar getroffen, met 54.000 infecties en 18 doden. Maar ook in andere landen is de ziekte, waartegen sinds de jaren zestig een vaccin bestaat, aan een opmars bezig. In verscheidene landen die verspreiding van de mazelen eerder hadden uitgebannen, zoals het Verenigd Koninkrijk, Albanië, Tsjechië en Griekenland, is de ziekte weer terug. In andere landen gaat het wel de goede kant op: zo is de verspreiding in België en Kazachstan weer tot staan gebracht.

Ook de Verenigde Staten hebben dit jaar te maken met een ongekende grote mazelenuitbraak. Politici wijzen daar onder meer met een beschuldigende vinger naar sociale netwerken die te veel ruimte zouden bieden aan anti-vaccinatieactivisten, die ten onrechte geloven dat vaccinaties slecht zijn voor de volksgezondheid.

De Daily Beast meldde begin dit jaar dat antivaxxers hun advertenties op Facebook specifiek richten op vrouwen van boven de 25, omdat de kans het grootst is dat zij kinderen hebben die moeten worden ingeënt. In Nederland stopten vaccinatieweigeraars eerder deze maand flyers in tijdschriften als de Happinez en Kek Mama.

Cc-foto: Dave Haygarth

Geef een reactie

Laatste reacties (26)