Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Mazelen veel gevaarlijker dan gedacht, leert onderzoek in zwarte gordel

  •  
31-10-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
90 keer bekeken
  •  
UNICEF_ Zmey _20170315_13

© (right) Three-and-a-half-year-old Anastasia Veretka smiles prior to receiving a vaccine at a medical facility in Ivano-Frankivsk, Ivano-Frankivsk Oblast, Ukraine, Thursday 16 March 2017.rnrnU

Onderzoek naar de gevolgen van mazelen in de zogeheten zwarte gordel, de streng religieuze strook die Nederland doorsnijdt van Zeeland tot in het oosten, wijst uit dat de mazelen veel meer schade aanrichten dan gedacht. De ziekte veroorzaakt langdurige schade aan het immuunsysteem waardoor kinderen die er mee besmet raken nog lang nadat de mazelen voorbij zijn nog risico lopen. Mazelen blijkt het ‘geheugen’ van het immuunsysteem te wissen waardoor kinderen opnieuw vatbaar worden voor ziektes waar het lichaam al een afweer mechanisme voor had ontwikkeld.
Mazelen vernietigt tussen 11 en 73 procent van de antistoffen in het lichaam. Het onderzoek toont nog eens aan dat het idee van de anti-vaccinatiebeweging dat ziektes als de mazelen goed zijn voor de weerstand volkomen kolder zijn. De mazelen veroorzaken jaarlijks wereldwijd 100.000 doden. Door de opkomst van de anti-vaccinatiewaan is het aantal infecties met de uiterst besmettelijke mazelen sinds 2018 met 300 procent toegenomen.
De onderzoekers hebben het bloed van ongevaccineerde vrijwilligers tussen de 4 en 17 jaar oud van drie scholen in de zwarte gordel onderzocht en vervolgens uit diezelfde groep 77 slachtoffers die in 2013 besmet raakten me mazelen. Daardoor kon geconstateerd was dat afweersystemen vernietigd waren. Het kan betekenen dat kinderen die de mazelen krijgen opnieuw gevaccineerd moeten worden tegen andere ziektes. De slachtoffers zijn zes weken lang gevolgd. De onderzoekers sluiten niet uit dat het immuunsysteem zich op den duur weer herstelt maar dat kan wel vijf jaar duren.
cc-foto: Unicef , meisje laat zich vaccineren tegen mazelen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.