8

Mazelenuitbraak op kinderdagverblijf Den Haag

Een kinderdagverblijf in Den Haag is getroffen door een mazelenuitbraak. Dat schrijft de Volkskrant maandag. De ziekte is vastgesteld bij drie kinderen, jonger dan 4 jaar, en bij een vierde kind bestaat het vermoeden dat er sprake is van mazelen. Volgens de GGD Haaglanden is er een reële kans op verdere verspreiding.

De Volkskrant weet te melden dat niet alle getroffen kinderen waren ingeënt, maar dat sommige kinderen jonger zijn dan veertien maanden: de leeftijd waarop kinderen de bmr-vaccinatie tegen mazelen krijgen. Het vermoeden bestaat dat een van de kinderen de ziekte in het buitenland heeft opgelopen en eenmaal terug in Nederland de andere kinderen op het kinderdagverblijf heeft aangestoken.

Uit cijfers van het RIVM blijkt dat het aantal patiënten met mazelen in 2019 al op twaalf staat, hoger dan gebruikelijk. Jaarlijks schommelt het aantal besmettingen met mazelen tussen de tien en twintig. Vooralsnog geen reden voor het RIVM om zich zorgen te maken:

Er is altijd sprake van variatie. Nu is er een clustertje in Den Haag. Om grote verspreiding te voorkomen’ is een vaccinatiegraad van 95 procent of hoger nodig, stellen de GGD en het RIVM. Nederland zit daar de afgelopen jaren maar net onder.

Hoewel de vaccinatiegraad in Nederland relatief hoog is, is dat in andere Europese landen niet altijd het geval. Vorig jaar werden in Frankrijk, Griekenland, Italië, Servië, Georgië, Rusland meer dan duizend besmettingen geregistreerd, in Oekraïne zelfs meer dan 23 duizend. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO maakt zich dan ook al langere tijd grote zorgen over de lage vaccinatiegraad in een aantal landen. Ook in de Verenigde Staten, waar de ziekte in het jaar 2000 als uitgeroeid werd beschouwd, zijn alleen al dit jaar bijna 400 gevallen van mazelen bekend.

Nederland kende in 2013 de laatste grote mazelenepidemie: 2.700 mensen raakte besmet. In het Zeeuwse Tholen overleed een meisje aan de ziekte. De wet staat momenteel niet toe dat kinderdagverblijven niet-gevaccineerde kinderen weigert. D66 heeft een wetswijziging voorgesteld om daar verandering in te brengen. De GGD Haaglanden heeft vorige week al alle huisartsen en jeugdartsen in de regio op de hoogte gesteld, net als de ouders van het getroffen kinderdagverblijf.

cc-foto: Mountain Home

Geef een reactie

Laatste reacties (8)