14

Mbo’ers vangen hardste klappen op arbeidsmarkt

CPB: Werk voor middenmoters geautomatiseerd of naar buitenland verplaatst ... Inkomensverschil met hogeropgeleiden neemt toe

Niet de laagopgeleiden, niet de hoog opgeleiden, maar de middenmoters hebben het op dit moment het moeilijkst op de arbeidsmarkt. De werkloosheid steeg de afgelopen crisisjaren onder die laatste groep het hardst vooral doordat hun werk het makkelijkst kan worden geautomatiseerd of uitbesteed. Dit concludeert het Centraal Planbureau (CPB) in een studie die vandaag verschijnt. De Tweede Kamer debatteert deze week over de arbeidsmarkt bij de begrotingsbehandeling van Sociale Zaken, zo meldt de Volkskrant.


De Volkskrant citeert uit het CPB-rapport:

Voor de hogere en laagste inkomens groeide de werkgelegenheid sinds 1998 met ruim 2 procent. De werkgelegenheid ‘in het midden’ is in deze periode met 4,5 procent gekrompen. Hoogopgeleide werknemers hebben minstens een hbo-diploma, laagopgeleide mensen hebben maximaal een vmbo-, mbo 1- of avo-onderbouwdiploma en gemiddeld opgeleiden zitten er tussenin: een afgeronde mbo-studie. 

De werkgelegenheid van gemiddeld opgeleide werknemers wordt volgens CPB-onderzoeker en hoogleraar economie Bas ter Weel de afgelopen vijftien jaar bedreigd door drie trends:

– Hun deel van het werk is deels overgenomen door computers en internet.
– Het gemiddeld geschoolde werk is deels ook naar het buitenland verdwenen.
– Het werk dat door automatisering juist noodzakelijk is geworden, gaat naar hoog- en laagopgeleide werknemers

Inkomenskloof
Het CPB ziet tegelijkertijd de inkomenskloof tussen hoogopgeleiden en gemiddeld en laagopgeleiden steeds groter worden. Terwijl het inkomensverschil tussen gemiddeld en laagopgeleiden de laatste jaren stabiel blijft, neemt het verschil met hoogopgeleiden sterk toe. De hoogopgeleiden krijgen een steeds groter aandeel in de totaal uitbetaalde lonen. Dat komt doordat er weliswaar veel hogeropgeleiden bij zijn gekomen, maar de vraag nog sneller steeg, aldus de Volkskrant.

Volkskrant: Vooral mbo’ers hard getroffen op arbeidsmarkt

Geef een reactie

Laatste reacties (14)